Deși au trecut 11 ani de așteptare și eforturi susținute, România nu a reușit încă să adere la Schengen, spațiul european de liberă circulație, din cauza votului împotrivă al Austriei. Cu toate acestea, iată care este compania austriacă ce face mari profituri pe meleagurile românești.
România s-a bucurat de sprijinul a 26 de state europene, însă Austria a votat împotriva intrării statului român în Schengen, reușind, astfel, să blocheze decizia favorabilă a Consiliului JAI.
Motivul oficial al oficialilor de la Viena a fost sublinierea faptului că România ar fi o țară neatractivă pentru migranți, motiv pentru care aceștia ar decide să meargă în Austria.
Analiștii români au studiat piața și au ajuns la concluzia că declarațiile austriecilor ar fi lipsite de fond, întrucât printre principalii investitori străini din România sunt originari din Austria.
Mai exact, potrivit Gândul, Austria ocupă locul secund în clasamentul investitorilor străini în România, dezvoltând afaceri în domenii uriașe, precum cel bancar, energetic sau alimentar.
Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România e Agrana Zucker A.G. În urmă cu 24 de ani, respectiv în anul 1998, societatea menționată anterior a demarat investiţii de amploare în industria zahărului şi amidonului din România.
Agrana Zucker A.G a achiziționat S.C. Danubiana Roman S.A, S.C. Zahărul S.A Buzău și S.C. Beta Țăndărei S.A. În prezent, firma austriacă deține o fabrică de zahăr în Roman, una în localitatea Buzău, precum și o fabrică de amidon în Ţăndărei, companie preluată de către gigantul austriac în anul 2001.
Pe site-ul companiei scrie faptul că, în 2015, fabricile de zahăr au optat pentru „o administrare și un management mai eficient”, fiind înființată, astfel, compania Agrana România.
Acum patru ani, în 2018, Agrana Romania S.A. devine Agrana Romania S.R.L, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.
Agrana România deține un capital social de 80.919.033,80 RON divizat în 809.190.338 acţiuni. În privința personalului, societatea a lucrat cu un număr mediu de 342 de salariaţi în anul 2020, faţă de 396 de oameni în 2019.
În anul 2021, cifra de afaceri a companiei Agrana România a fost de 675.517.983 RON și, așa cum afirmă reprezentanții companiei, peste 100.000 de tone sunt produse anual în țara noastră.
Conform sursei citate, zahărul produs în România este exportat în alte state, iar românii cumpără, la raft, doar zahăr originar din UE și din afara UE, așa cum este specificat, de altfel, pe punga de zahăr Coronița.
Zahărul care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, în timp ce zahărul produs la noi în țară ar ajunge la firma-mamă din Austria și, ulterior, exportat către alte destinații ”mai atractive”.
„Este lesne de înțeles cum funcționează mecanismul: producția de zahăr din România ajunge la firmă-mamă în Austria și, de acolo, pe piețe mult mai atractive.
Pentru România, firma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE. În astfel de condiții, ne lăsam păcăliți că avem la raft produs din sfeclă de zahăr românească.”, au atras atenția sursele Gândul.