Gigantul care a pierdut 200 de miliarde de dolari în două zile. Totul a plecat de la interzicerea unui telefon mobil
Într-o lume a globalizării și a tehnologiilor avansate, chiar dacă vorbim de telefoane mobile, orice măsură de embargou înseamnă pierderi de miliarde de dolari. Este și cazul de față, în care vorbim de gigantul care a pierdut 200 de miliarde de dolari în două zile, iar totul a plecat de la interzicerea unui telefon mobil.
Interzicerea telefoanelor iPhone în China zdruncină încrederea pe bursă
Cotele de pe burse au fost zdruncinate în aceste zile de anunțul Chinei de a interzice telefoanele produse de giigantul Apple.
În doar două zile, Apple a înregistrat pierderi de aproximativ 200 de miliarde de dolari, ceea ce o face în prezent să fie cea mai slabă performanță a acțiunilor din Dow Jones Industrial Average, potrivit CNN.
Vezi și: Aplicațiile secrete de pe telefoanele iPhone. Sigur nu știai de ele
Pierderile vin după ce acțiunile gigantului tehnologic s-au prăbușit cu 2,9%, în urma unor informații potrivit cărora China intenționează să extindă interdicția asupra telefoanelor iPhone pentru a include entități și corporații susținute de guvern.
China nu mai vrea iPhone în instituțiile statului
Publicația ”The Wall Street Journal” a relatat că China a emis un ordin în ultimele săptămâni, prin care le spunea oficialilor din agențiile guvernamentale centrale să se abțină de la utilizarea telefoanelor produse de Apple, dar și a altor dispozitive de marcă străină pentru muncă sau să le aducă la birou, parte a unui efort mai amplu de a reduce dependența de tehnologia străină și de a spori securitatea cibernetică.
O zi mai târziu, a apărut vestea că interdicțiile guvernamentale vor fi extinse la agențiile susținute de guvern și la companiile de stat, cum ar fi firma petrolieră PetroChina, care are milioane de angajați, potrivit Bloomberg.
Apple, gigantul care a pierdut 200 de miliarde de dolari în două zile
Scăderea acțiunilor semnalează faptul că investitorii ar putea fi îngrijorați de capacitatea Apple de a opera eficient în China, a doua cea mai mare economie a lumii, conform analiștilor din piață.
Interdicțiile sunt deosebit de îngrijorătoare pentru Apple, deoarece China este cea mai mare piață externă a sa și a reprezentat aproximativ o cincime din veniturile sale totale anul trecut, potrivit unui document depus la SEC.
Analiștii de la Bank of America au remarcat că posibilitatea unei interdicții pentru iPhone coincide cu lansarea unui nou smartphone emblematic de top al producătorului chinez Huawei, descriind momentul ca fiind interesant.
Din câte se știe, noul smartphone este, de asemenea, investigat de guvernul american pentru a discerne dacă acesta a găsit o modalitate de a ocoli regulile americane privind exportul pentru a crea noul cip, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan declarând marți, în cadrul unei conferințe de presă, că SUA are nevoie de ”mai multe informații despre caracterul și compoziția exactă a acestuia„.
Gigantul american se pregătește să prezinte cel mai nou iPhone
Apple organizează marți, la sediul central din Cupertino, California, o actualizare anuală a hardware-ului său. Evenimentul, pe care Apple l-a intitulat ”Wonderlust”, se va axa pe actualizarea unora dintre produsele sale existente, cel mai important fiind iPhone.
La evenimentul Apple, care va începe la ora 13:00 (ora locală), se așteaptă, de asemenea, să fie lansate noi versiuni ale Apple Watch, însă cea mai mare parte a atenției se va îndrepta probabil către iPhone. Prezentarea va fi transmisă pe site-ul Apple și pe YouTube.
Probabil că vor fi patru noi telefoane iPhone, două modele de bază și două versiuni Pro, mai scumpe, se așteaptă analiștii familiarizați cu lanțul de aprovizionare al companiei.
Cele mai noi și mai avansate caracteristici ale noilor telefoane care se așteaptă să se numească iPhone 15, vor rezida în cea mai mare parte în segmentul Pro, așa cum se întâmplă de câțiva ani încoace.
Iată cinci lucruri pe care trebuie să le urmăriți în momentul în care Apple își va prezenta următorul iPhone, potrivit analiștilor.
1. USB-C
Se așteaptă ca atât modelul Pro, cât și modelul de bază al iPhone 15 să treacă la un nou port de conectare, renunțând la conectorul proprietar Lightning, utilizat din 2012 cu iPhone 5.
Apple va adopta, în sfârșit, USB-C, un standard de conectare comun întâlnit la multe electronice de consum, inclusiv la telefoanele Android rivale.
Prin trecerea la USB-C, Apple se conformează legislației Uniunii Europene, căreia compania i s-a opus anterior.
”Evident, va trebui să ne conformăm”, a declarat Greg Joswiak, vicepreședinte senior Apple pentru marketing la nivel mondial, la conferința Tech Live a Wall Street Journal de anul trecut.
2. Preț
Piața smartphone-urilor a încetinit în ultimii ani, iar Apple a reacționat încercând să îi atragă pe cumpărători să achiziționeze iPhone-urile sale de segment Pro, mai premium. Până de curând, strategia a funcționat bine, cu vânzări și profituri în plină expansiune.
Dar afacerile Apple cu iPhone-uri încetinesc din nou, așa că acum se așteaptă ca firma să vadă cât de departe poate duce această strategie.
Analiștii se așteaptă ca linia Pro a iPhone 15 să crească prețurile cu 100 de dolari sau, eventual, chiar cu 200 de dolari.
iPhone 14 Pro de anul trecut a început la 999 de dolari, iar modelul mai mare Pro Max a început la 1.099 de dolari.
3. Satelit
O caracteristică populară care a apărut în iPhone 14 de anul trecut a fost funcționalitatea adăugată de comunicare prin satelit.
Funcția a fost limitată deocamdată, conectivitatea prin satelit fiind folosită doar pentru trimiterea de mesaje către serviciile de urgență atunci când utilizatorul se află în afara acoperirii wireless celulare.
Mulți din industrie așteaptă să vadă dacă Apple extinde aceste capabilități de satelit. Principalul concurent al Apple din China, Huawei, a lansat săptămâna trecută un telefon care anunța capacitatea utilizatorilor de a efectua apeluri, nu doar mesaje, în zone fără acoperire mobilă tradițională.
4. Chipset
Se așteaptă ca iPhone 15 Pro să fie alimentat cu un nou chipset personalizat, proiectat intern de inginerii Apple și fabricat pe cel mai recent proces de fabricare a cipurilor de 3 nanometri de la Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Ca de obicei în cazul unui cip Apple actualizat, acesta va permite performanțe mai rapide și o mai mare eficiență energetică cu iPhone 15 Pro.
Pe de altă parte, se așteaptă ca cele două modele de bază ale iPhone 15 să vină cu cipul de anul trecut, procesorul A16 Bionic. Apple a început să furnizeze telefoanele sale Pro exclusiv cu cele mai avansate cipuri ale sale anul trecut, odată cu generația iPhone 14.
5. Butonul
Apple va amesteca probabil o funcție prezentă pe fiecare iPhone de la începuturi: comutatorul de mute.
În locul comutatorului, modelele Pro vor avea probabil un buton simplu care poate fi programat de utilizatori pentru a efectua anumite acțiuni, cum ar fi deschiderea rapidă a aplicației camerei sau pornirea lanternei.
Este o funcție similară cu cea întâlnită pentru prima dată la Apple Watch Ultra lansat anul trecut.
Concluzie
Deși Apple riscă să piardă și mai multe miliarde de dolari ca urmare a restricțiilor impuse de China, restul lumii așteaptă lansarea oficială a noilor modele iPhone 15, la care se știe apăroximativ cam car ar fi prețurile de plecare. Rămâne de văzut cât de repede se vor vinde și în acest an telefoanele gigantului din Cupertino.