15 apr. 2023 | 09:56

Gigantul britanic care va avea profit în România. Decizia luată înainte de Paște

Știri generale
Gigantul britanic care va avea profit în România. Decizia luată înainte de Paște
Gigantul britanic care va avea profit în România. Anunțul făcut de companie înainte de sărbătorile pascale.

Gigantul britanic care va avea profit în România. Una dintre activele cheie ale companiei este o mină subterană situată în Munții Apuseni, care conține minerale cu valoare economică importantă. Iată ce decizie s-a luat înainte de Paște!

Gigantul britanic care va avea profit în România

Vast Resources este o companie minieră cu sediul în Regatul Unit, care se concentrează pe explorarea, dezvoltarea și producția de active minerale în Africa. Compania are un portofoliu de active care include participații în cupru, argint, zinc, plumb, aur și alte minerale.

Unul dintre activele cheie ale Vast Resources este mina polimetalică Băița Plai din România, care este o mină de cupru, zinc și plumb de înaltă calitate, cu un potențial de explorare semnificativ. De asemenea, compania explorează aurul și alte minerale în Zimbabwe prin intermediul societății sale mixte cu Chiadzwa Mining Resources.

Pe lângă operațiunile sale miniere, Vast Resources are un program activ de implicare în comunitate care are ca scop construirea unor relații puternice cu comunitățile în care își desfășoară activitatea. Compania se angajează să aplice practici miniere durabile și responsabile, mai ales la capitolul mediu.

Vast Resources este listată pe piața AIM a Bursei de Valori din Londra și are o capitalizare de piață de aproximativ 20 de milioane de lire sterline începând din luna aprilie 2023. În România, conducerea companiei estimează că va înregistra un profit considerabil ca urmare a majorării producției de concentrat de cupru la mina polimetalică de la Băița Plai.

Ce a decis compania Vast Resources înainte de Paște

În primul trimestru al anului 2023, Vast Resources și-a majorat producția de concentrat de cupru la mina polimetalică de la Băița Plai. Compania britanică a transmis că, potrivit analizelor sale, mina va atinge pragul de rentabilitate până la jumătatea anului.

În luna martie 2023, gradele de cupru în concentrat au fost mai mici din diverse motive, printre care lucrările intense de dezvoltare și restricțiile de acces în circumstanțele pregătirii de noi operațiuni de foraj. Altfel, Vast Resources spune că mina ar fi atins pragul de rentabilitate operațională înainte de sărbătorile pascale.

„Conducerea și personalul minei au ca obiectiv atingerea pragului de rentabilitate operațională și, până în iunie 2023, a capacității nominale de 14.000 de tone pe lună”, a transmis Vast Resources, potrivit Profit.ro.

În primul trimestru din 2023, producția de concentrat de cupru la mina de la Băița Plai a crescut cu aproape 5 procente, de la 453 tone metrice uscate (dmt), cât era în urmă cu trei luni, la 475 tone metrice uscate (dmt). În intervalul amintit, producția totală de minereu a crescut cu aproape 20 de procente, până la 20.728 tone. Calitatea medie a concentratului de cupru a fost stabilă la 23 de procente.

Ce trebuie să știi despre mina polimetalică de la Băița Plai

Mina polimetalică Băița Plai, una dintre resursele cu potențial ale României. Este o mină subterană situată în Munții Apuseni, în județul Bihor, în apropierea orașului Baia de Arieș. Are are o lungă istorie minieră, care datează din timpul Imperiului Roman. A fost pusă în funcțiune din secolul al XVII-lea.

Mina Băița Plai este un zăcământ polimetalic, ceea ce înseamnă că prezintă mai multe minerale cu valoare economică. Principalele minereuri extrase sunt plumbul, zincul și cuprul, dar și cantități mai mici de argint și aur. Mina a fost o sursă importantă de aceste metale pentru economia României de-a lungul anilor, producția maximă având loc în anii 1970 și 1980.

Te-ar putea interesa și: Gigantul din SUA care a deschis un centru internațional în România. Vor fi multe angajări

În prezent, mina Băița Plai este deținută de compania de stat românească Minvest, iar operațiunile miniere sunt încă în curs de desfășurare, deși la o scară redusă. De-a lungul anilor, mina s-a confruntat cu diverse provocări, în principiu din cauza amplasării sale într-o zonă ecologică sensibilă.

Parteneri