Gică Hagi, 21 de ani de la ultimul meci ca jucător. Cum l-au omagiat turcii de la Galatasaray VIDEO

Gică Hagi, 21 de ani de la ultimul meci ca jucător. Cum l-au omagiat turcii de la Galatasaray VIDEO
Gică Hagi a petrecut cinci sezoane glorioase în tricoul celor de la Galatasaray

Gică Hagi, 21 de ani de la ultimul meci ca jucător. Pe 26 mai 2001, „Regele” călca gazonul pentru ultima oră din postura de jucător. Era și finalul unei perioade de 5 ani care a intrat în legenda lui Galatasaray, ultimul club la care a evoluat românul. Turcii n-au uitat semnificația zilei de astăzi și l-au elogiat pe Gică Hagi, considerat cel mai bun fotbalist străin din istoria grupării Cim Bom.

Gică Hagi, 21 de ani de la ultimul meci ca jucător

Gică Hagi, 21 de ani de la ultimul meci ca jucător. „Regele” fotbalului nostru și-a lăsat amprenta unică pe la toate echipe la care a evoluat. Fie ca a fost vorba de Farul, Sportul Studențesc, Real Madrid, Brescia sau Barcelona. Ori de echipa națională, unde este golgheterul „all-time”, alături de Adi Mutu, cu 35 de goluri.

Dar pentru Gică Hagi n-a existat parcă un club ca Galatasaray, ultimul din cariera sa, în a cărui legendă a intrat. Pentru cinci sezoane, gruparea Cim Bom a respirat aerul înălțimilor europene, cu Fatih Terim la comandă și cu Hagi și Gică Popescu în echipa ce a scris istorie. Cu Galatasaray, Hagi a câștigat 8 trofee: 4 titluri ale Turciei, Cupa Turciei, Cupa UEFA și Supercupa Europei. În 2000, a devenit primul club din Turcia care a câștigat o cupă europeană.

Cum l-au omagiat turcii de la Galatasaray

Pentru Gică Hagi ziua de 26 mai 2001 a fost ultima zi din cariera de fotbalis. „Regele” și-a încheiat o carieră de excepție cu două goluri reușite în poarta lui Trabzonspor. A fost un 4-0 care i-a făcut să explodeze de bucurie pe turcii de pe Ali Sami Yen. „Maradona din Carpați” a deschis scorul în minutul 25 și apoi a marcat golul de 3-0 în minutul 44.

Gică Hagi a ajuns la Galatasaray în august 1996, de la Barcelona, pentru 3,75 milioane de euro. În cei 5 ani sub tricoul Galatei, fostul mare mijlocaș ofensiv a jucat în 192 de meciuri oficiale și a marcat 71 de goluri. Culmea, la capătul acelui ultim sezon, Galatasaray n-a mai câștigat titlul, așa cum o făcuse în cei patru ani anteriori.

Dar a cucerit Supercupa Europei după ce a umilit marele Real Madrid cu 4-1. Pentru Hagi era al doilea astfel de trofeu, după cel câștigat cu Steaua, în 1987, în fața „mașinii de fotbal” Dinamo Kiev, condusă de marele antrenor Valeri Lobanovski.

Pe 26 mai 2001 juca ultimul meci

Gică Hagi n-a fost uitat de Galatasaray în această zi de rememorare a realizărilor sale pentru gruparea de pe malurile Bosforului. Turcii au postat pe contul oficial de Twitter un video însoțit de un mesaj elogios la adresa românului.

„Gheorghe Hagi, unul dintre jucătorii de neuitat care au purtat numărul 10 la Galatasaray, și-a încheiat cariera fotbalistică la Galatasaray acum 21 de ani, lăsând în urmă trofeele câștigate, nenumărate goluri înscrise și sute de amintiri de neuitat”, a fost mesajul transmis de Galatasaray, pe Twitter.

Gică Hagi s-a întors la Galata în două rânduri, ca antrenor, dar nu a reușit decât cucerirea unei Cupe a Turciei. Însă legenda creată acolo de jucătorul Hagi îl va însoți toată viața.