Ghiozdane mai ușoare pentru elevi, schimbarea dorită de Ministerul Educației în România. Ce trebuie să știe părinții

de: Anca Lupescu
19 05. 2024

Ghiozdane mai ușoare pentru elevi – școlile vor fi obligate să ia măsuri ca să reducă greutatea ghiozdanelor pe care elevii le cară. Este o propunere a Ministerului Sănătății din proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă și recreerea copiilor și tinerilor, care a fost pus în dezbatere publică. Care ar fi soluția pentru ca elevii să nu mai care materialele necesare pentru toate orele pe care le au într-o zi? Iată ce propune documentul.

Ghiozdane mai ușoare pentru elevi

Inițiativa Ministerului Sănătății prevede ca elevii să aibă la dispoziție dulapuri individuale pentru elevi sau oră de „educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului”.

Vezi și: Se schimbă regulile în școlile din România. Va fi interzis prin lege

Unitățile de învățământ vor fi obligate să ia măsuri ca să reducă greutatea ghiozdanelor elevilor, conform proiectului Ministerului Sănătății care vrea modificarea ordinului de ministru nr.1456/2020 privind normele de igienă din școli.

Una dintre propuneri este ca școala să asigure dulapuri individuale pentru elevi în care să își țină manualele și caietele sau spații ca aceștia să își facă temele după școală. Altă propunere prevede ore în care elevii să fie învățați să aleagă un ghiozdan și cum să îl poarte.

Se mai propune ca ghiozdanul să aibă bretele late, purtate pe ambii umeri ca să asigure distribuție simetrică a greutății.

Interzis pentru elevii din România. Ce nu mai au voie să facă adolescenții la școală sau la liceu

Ce modificări se doresc

Ministerul Sănătății dorește modificarea alineatelor 2 și 3 de la articolul 30 din legea menționată mai sus, după cum urmează:

(2) Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu faţa posterioară întărită, cu bretele late, purtate pe ambii umeri, compartimentate, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.”

(3) Greutatea conţinutului ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. Conducerea unității de învățământ are obligația de a lua măsuri în vederea reducerii greutății ghiozdanelor elevilor. Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului.”

Vezi și: Elevii vor desființarea intrării separate pentru profesori în școli. Răspunsul unei profesoare a stârnit un val de reacții

De asemenea, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească greutatea copilului – această prevedere există și în momentul de față în Norme și ca propunere în proiectul Statutul elevului, propus de mai multe asociații de elevi.

Specialiștii recomandă ca cei mici să aibă o postură corectă și să facă mai multă mișcare în viața de zi cu zi, astfel încât să nu dezvolte probleme mai târziu în viață. De altfel, faptul că elevii petrec mult timp stând, aceștia ar trebui ca în timpul liber să renunțe la calculator și telefon și să se joace în parc sau să facă orice altă activitate fizică.