04 mart. 2019 | 11:20

Ghid de supraviețuire în România în caz de cutremur: ce trebuie să ai la tine

Știri generale
Ghid de supraviețuire în România în caz de cutremur: ce trebuie să ai la tine
Imagine IGSU via YouTube

Pe 4 martie se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977. În caz că te sperie un scenariu similar, îți poți lua câteva măsuri de siguranță.

Cutremurul din 1977 s-a soldat cu 1.578 de morţi, foarte mulţi răniţi şi zeci de mii de locuinţe prăbuşite. Situația nu arată nici acum bine, în condițiile în care multe clădiri nu au fost reabilitate și riscă să fie puse la pământ în cazul unui cutremur.   

În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat campania „Nu tremur la cutremur”, care vizează dezvoltarea culturii preventive şi de educare a populaţiei în situaţia producerii unui seism.

Pe pagina de Facebook a IGSU a fost publicat un videoclip în care este explicat ce trebuie făcut în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.

„Misiunea noastră rămâne salvarea vieţii, însă fiecare dintre noi trebuie să manifeste responsabilitate şi să înveţe principalele măsuri şi reguli de autoprotecţie. Însuşirea şi adoptarea unui comportament proactiv în faţa unor situaţii de urgenţă vă pot salva viaţa”.
IGSU

Cu ce trebuie să fii pregătit în cazul unui cutremur

Pe site-ul întreținut de IGSU este prezentată o așa numită rezervă de urgență. Rezerva sau rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care te ajută pentru trei-cinci zile, în cazul în care este nevoie să părăsești locuinţa.

Această rezervă e constituită din apă (minimum patru litri), alimente ușoare și neperisabile, biscuiți, batoane energizante, trusă de prim ajutor, pătură, aparat de radio cu baterii, lanternă, baterii de rezervă, fluier, articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică, agendă cu numere de telefon importante.

IGSU are, de asemenea, și platforma naţională „Fii pregătit” prin care cetățenii din România să știe cum să reacționeze în situaţii de urgenţă. Pe site pot fi consultate ghiduri cu informaţii în caz de inundaţie, avalanşă, ger, viscol, cutremur, incendiu, alunecare de teren, furturi, furtună şi multe alte situaţii deosebite sau despre cum trebuie acordat primul ajutor sau ce este de făcut când cineva se confruntă cu violenţa domestică.