02 sept. 2024 | 14:09

Ghețarul de la Scărișoara se topește. Celebrul bloc de gheață din Munții Apuseni s-a topit într-un singur an cât în zece

News
Ghețarul de la Scărișoara se topește. Celebrul bloc de gheață din Munții Apuseni s-a topit într-un singur an cât în zece
Ghețarul de la Scărișoara se topește

Ghețarul de la Scărișoara, unul dintre cele mai impresionante fenomene naturale din România și cel mai mare bloc de gheață subteran din țară, se confruntă cu o degradare rapidă. Situat în Munții Apuseni, acest ghețar suferă din cauza schimbărilor climatice, iar efectele sunt evidente pentru cei care îl vizitează.

Ghețarul de la Scărișoara, în pericol

Potrivit reprezentanților Administrației Parcului Natural Apuseni, iernile blânde din ultimii ani, împreună cu veri extrem de călduroase și precipitațiile care pătrund în peșteră, au contribuit la o topire accelerată a gheții. Cosmin Dobra, reprezentant al Parcului, explică:

„Precipitațiile care intră în peșteră în sezonul ploios, împreună cu temperaturile ridicate care persistă, duc la topirea ghețarului. Dacă temperaturile nu scad suficient după sezonul ploios, gheața nu mai are șansa să se refacă.”

Pe timp de vară, stratul de gheață se topește în mod natural, însă problema majoră apare iarna, când formarea noilor straturi de gheață este din ce în ce mai redusă. Dumitru Sorin, ghid turistic, afirmă că iernile devin tot mai călduroase, iar acest lucru afectează ritmul de regenerare a ghețarului:

„Stratul de gheață care se formează iarna este mult mai mic decât cel care se pierde vara. Acest dezechilibru devine tot mai evident.”

Specialiștii spun că ghețarul s-a topit într-un an cât zece

Turiștii care vizitează anual ghețarul remarcă aceste schimbări, semnalând faptul că gheața este tot mai subțire de la an la an. Într-un singur an, ghețarul s-a topit cât în zece, o rată alarmantă care subliniază fragilitatea acestui monument natural.

Ghețarul de la Scărișoara atrage anual peste 100.000 de vizitatori, fiind o atracție de neînlocuit în peisajul montan al Apusenilor. Totuși, dacă tendințele climatice actuale continuă, acest fenomen natural unic ar putea deveni un simplu vestigiu al trecutului.

Peștera este formată dintr-o singură încăpere, cu o întindere de peste 700 de metri. În mijlocul acesteia se află blocul de gheață, având o vechime de peste 4.000 de ani și un volum măsurat de 80.000 de metri cubi.

De asemenea, în peștera se pot admira stalagmite de gheață. Unele sunt permanente, în timp ce altele prezente doar pe perioada iernii.

Parteneri
Unde se află mâna Sfântului Ciprian. Se sărbătorește pe 2 octombrie și este cunoscut ca izbăvitorul de vrăji și blesteme
Redactia.ro
Taxă nouă pentru cei care locuiesc la bloc și au centrală termică. Măsura se va aplica chiar din această iarnă
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei lui
Unica.ro
Încă o taxă pentru acești români. Cine are centrală, plătește
EVZ.ro
Tristan Tate și-a preluat mașinile confiscate de DIICOT! Cum arată 4 milioane de euro returnate
Spynews
Anvelopele care devin obligatorii în România. Toți șoferii trebuie să circule cu ele
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Mediaflux
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am fost la ea acasă"
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro