Solistul de muzică populară Gheorghe Turda ne-a vorbit, azi, de 1 Martie, despre un mai vechi obicei, din Maramureș, care se păstrează și în prezent. În prima zi a primăverii, nu numai băieții le oferă fetelor mărțișoare, ci și ele le întorc darul, acest mic simbol al primăverii și al dragostei: ”Colegele ne prindeau mărțișorul, cu șnur alb-roșu, în piept, în zona inimii”, ne-a povestit vestitul artist, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Gheorghe Turda a dat timpul înapoi și și-a amintit cu nostalgie de anii copilăriei, când, ziua de 1 Martie era un mare prilej de bucurie, nu numai pentru fete, ca în zona de sud a țării, ci și pentru băieți. Mai pe înțeles, în prima zi a primăverii, cei care se simpatizau făceau schimb de mărțișoare, la școală:
”Întotdeauna, de 1 Martie, fetele de pe la noi primeau mărțișoare, dar și ele le ofereau colegilor, băieților, la școală, câte unul. Era, de fapt, un schimb de mărțișoare, între cei care se simpatizau. În Maramureș, în școala din sat, din Săpânța, unde am învățat, la primele ore ale zilei, noi le ofeream mărțișor fetelor, dar și fetele ne dădeau nouă.
Se dăruiau mici obiecte, ca niște broșe, simbol al primăverii. De obicei, erau sub formă de floare, și, obligatoriu, se punea și un șnur în alb-roșu. Fetele ne prindeau mărțișoarele în piept, în partea stângă, în zona inimii, cu ac de siguranță.
Îmi amintesc că, pe atunci, în martie încă era foarte frig, nu ca acum, așa că le purtam prinse pe paltoane sau pe uniformă. Și în prezent se păstrează acest obicei. Pe stradă vezi pe toată lumea cu șnur în piept”.
Citiți și: De ce se dau mărțișoare de 1 martie. În ce zone le primesc bărbații din partea femeilor
Solistul Gheorghe Turda se pregătește de un turneu, în luna lui Mărțișor. El ne-a spus și de ce, anul acesta, când împlinește 76 de ani, nu va organiza un concert mare, la Sala Palatului, precum rivalul lui, Constantin Enceanu, care a reușit să vândă deja 3.000 de bilete, pentru spectacolul din 6 aprilie 2024:
”Eu voi face din cinci în cinci ani, nu fac în fiecare an, așa am decis. Nu vreau să mă serbez pe scenă, în 2024. Fac un concert aniversar, din cinci în cinci ani, va fi ””cincinalul Gheorghe Turda”, aștept aniversarea de 80 de ani”, a mai menționat Gheorghe Turda, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Solistul Gheorghe Turda este unul dintre artiștii de top ai muzicii populare românești. Care este tariful cântărețului, în 2024? Organizatorii de spectacole ne-au dezvăluit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, care sunt onorariile marilor interpreți, din România:
”Gheorghe Turda are un onorariu cuprins între 1.000 și 1.800 de euro, depinde unde este invitat să cânte. La o nuntă, poate câștiga și mai mult, dacă vine cu instrumentiști, și dacă are un program mai lung de 45 de minute.
Dar, cam acestea sunt, de fapt, tarifele tuturor marilor artiști de muzică populară, din anii comunismului, care continuă activitatea muzicală”.
Gheorghe Turda are însă și o pensie foarte bună, atrăgându-și astfel invidia colegilor de breaslă. A explicat și de ce nu duce grija zilei de mâine:
”Am cotizat 50 de ani, nu am lucrat la negru, ca alții”, mai spune Gheorghe Turda, exclusiv pentru Playtech Știri.
Citiți și: Pensia imensă pe care Gheorghe Turda o încasează. A răbufnit la Antena Stars: „Să știe toți proștii”
Am mai aflat, de la același organizator de evenimente, și cum sunt plătiți marii cântăreți, la spectacolele de peste graniță:
”În străinătate, la spectacolele pentru diaspora, artiștii primesc în jur de 2.000 de euro, la care se adaugă, evident, biletul de avion, plus cazarea”.