Gheorghe Mărmureanu, anunţ important după seismul din judeţul Arad. „Nu ar rămâne nicio temelie”
Ultimele 48 de ore, cel puțin, a adus două seisme în zona Arad, amândouă fiind resimțite inclusiv peste granițe. Deși zona nu a fost activă din punct de vedere seismic în ultimii 100 de ani, pe puțin, zilele acestea au tras un mare semnal de alarmă, atât pentru localnici, cât și pentru specialiștii. Printre aceștia, Gheorghe Mărmureanu face un anunţ important după seismul din judeţul Arad. Citește mai departe și află care este acesta.
Cutremure in Romania in zone reactivate seismic
Conform INFP, în ultimele 24 de ore, în România au avut loc 5 cutremure mici cu magnitudini cuprinse între 1,0 și 2,0. Majoritatea au avut loc într-o zonă seismică reactivată, spun specialiștii, fiind vorba de zona Crișana, în apropiere de Arad. Cel mai important a avut loc pe 6 iunie a.c., fiind înregistat cu o intensitate de 5,2 grade, având epicentru chiar în apropiere de orașul Arad. Seismul de ieri a fost resimțit inclusiv peste graniță, ceea ce i-a făcut pe specialiști să tragă noi semnale de alarmă.
Vezi și: Un nou cutremur în România. Zona în care s-a produs seismul de joi seară
Gheorghe Mărmureanu: „Sunt seimse de suprafaţă”
Gheorghe Mărmureanu, recunoscut pentru explicațiile sale pertinente, a făcut un anunţ important după seismul din judeţul Arad, declarând că:
„Sunt de suprafaţă, care zdruncină mai puternic clădirile. În aceste zone, cutremure mai mult de 6 (magnitudine, n.r.) n-au fost niciodată. Nu e cazul.
Nu sunt cutremure care să facă mari probleme. Nu sunt periculoase. În Maramureș. În orice caz nu este o problemă”, declară Gheorghe Mărmureanu.
Același specialist a mai precizat că, în cazul unor noi seisme ceva mai mari în zoan Vrancea, atunci am putea vorbi de adevărate pagube, Gheroghe Mărmureanu spunând că „Nu ar rămâne nicio temelie”.
Vezi și: Un nou cutremur puternic în România. E panică printre locuitori, ce magnitudine a avut
„Pe noi ne preocupă cutremure mari în Făgăraș”
Seismul de marți, cu o intensitate de 5,2 grade, a fost urmat la scurt timp de cel puțin alte două, spune INFP, cu intensitate de 2,1, respectiv 3,5 grade. Aceeași specialiști de la INFP mai sun că în cursul zilei de ieri, au mai avut loc alte trei seisme, dar de intensitate mai mică, respectiv 2, 2,8 și 2,2 grade, în intervalul orar 3:00 (noaptea) – 9:00 dimineața.
Un alt seism a fost înregistrat tot ieri și în zona Vrancea, resimțit la Buzău, seism ce a avut o intensitate de 2,8 grade, fără a produce mari pagube în zonă. referitor la zonele seimsice reactivate din Crișana, Gheorghe Mărmureanu spune că, mai degrabă, „Pe noi ne preocupă cutremure mari în Făgăraș”:
„Pe noi ne preocupă cutremure mari în Făgăraș, Carpații de Curbură. Și au apărut cutremure in partea vestica a Olteniei, dar de fapt se vede ca partea seismica a inceput să se dezvolte în partea Olteniei până în Banat. Pentru că dincol ode Banat au fost multe cutremure în anii 2000”, a explicat același Gheorghe Mărmureanu.
Deși nu se știe sigur care sunt motivele apariției acestor seisme, mulți spun că ar avea legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Turcia, când au avut loc cele mai puternice cutremure din ultimii ani, și care au produs mii de victime și milioane de euro, pagube materiale.