Gestul suporterilor din Qatar a făcut înconjurul lumii. Cum le-au răspuns jucătorilor germani care s-au pozat cu mâna gură

Gestul suporterilor din Qatar a făcut înconjurul lumii. Cum le-au răspuns jucătorilor germani care s-au pozat cu mâna gură

Spania – Germania a fost meciul la care fanii din Qatar le-au răspuns jucătorilor din naționala lui Hansi Flick care au apărut la poza oficială, de la duelul cu Japonia, cu mâna la gură. Mai mulți suporteri au îmbrăcat haine tradiționale și au afișat pe stadion poze cu Mesut Ozil, un fotbalist care a fost abuzat rasial de fanii germani.

Imaginea prin care fanii din Qatar le-au răspuns jucătorilor din naționala Germaniei

Jucătorii mai multor echipe de la acest Campionat Mondial de Fotbal sunt nemulțumiți că în Qatar căpitanii nu sunt lăsați, de către FIFA, să poarte banderola „One Love”, în semn de susținere pentru comunitatea LGBTQ+. Fotbaliștii din naționala Germaniei au și protestat, iar la duelul cu Japonia au apărut, înaintea fluierului de start, cu mâna la gură, în semn că sportivii nu sunt lăsați să se exprime liber.

Au primit răspunsul la partida Spania – Germania, terminată la egalitate 1-1. În tribunele stadionului Al Bayt, mai mulți fani în costume tradiționale au afișat chipul lui Mesut Ozil făcând cu ochiul. Fotbalistul are rădăcini în Turcia, dar s-a născut și a trăit ani mulți în Germania, unde și a și jucat în prima reprezentativă mai bine de 90 de meciuri. În anul 2018, când s-a retras de la prima reprezentativă, Ozil a dezvăluit că a fost abuzat rasial de fanii germani. Motivul? A publicat o poză în care apare alături de președintele Turciei, Recep Erdogan.

„Ce m-a deranjat cel mai mult în ultimele două luni a fost felul incorect în care am fost tratat de Federație, în special de preşedintele Reinhard Grindel. După apariţia fotografiei cu preşedintele Erdogan, Joachim Low mi-a cerut să îmi întrerup vacanţa şi să merg la Berlin pentru a face o declaraţie comună, ca să se pună capăt speculaţiilor.

Prietenilor mei Lukas Podolski şi Miroslav Klose nu li se spune niciodată că sunt german-polonezi. De ce sunt eu german-turc? Pentru că este vorba de Turcia? Pentru că sunt musulman? M-am născut şi am studiat în Germania, de ce nu acceptă oamenii să sunt german?”, a declarat Ozil la momentul respectiv.

FIFA nu a luat nicio măsură după gestul jucătorilor din naționala lui Hansi Flick de la duelul cu Japonia. Federația germană susține că nu a fost vorba de o poziție politică, iar oficialii au explicat că „Drepturile omului nu se negociază”.

Urmăriți Playtech.ro și pe