Gestul făcut de 11 refugiați ucraineni, după ce au stat în casa unui bărbat din Alba. Bărbatul a fost plăcut surprins

Gestul făcut de 11 refugiați ucraineni, după ce au stat în casa unui bărbat din Alba. Bărbatul a fost plăcut surprins
Gest impresionant făcut de refugiații ucraineni după ce au fost cazați de un român

Românii i-au primit cu brațele deschise pe refugiații din Ucraina în casele lor, iar aceștia au fost recunoscători. Acest lucru l-a aflat și un bărbat din comuna Pianu de Sus din județul Alba, care a găzduit 11 refugiați.

Bărbatul a povestit pe rețelele de socializare ce s-a întâmplat

Întreaga poveste a fost relatată de către român pe grupul de Facebook „Uniți pentru Ucraina”. Acesta a spus că i-a găzduit pe ucraineni timp de două zile, iar la plecare au făcut un gest care l-a surprins. Oamenii au fugit din Kiev și voiau să treacă granița mai departe spre Ungaria.

„Să vă spun «pățania» mea cu un grup de 11 refugiați ucraineni din Kiev. Scurt: sâmbătă au ajuns la mine, cazat, mâncat, dormit, trebuiau să plece duminică dimineață spre granița ungară (Nădlac în prima fază). Sâmbătă noaptea mi-au scris, eu fiind la un eveniment și munceam, dacă pot să-i mai cazez o zi, bineînțeles, am încuviințat.

Astăzi, la plecare s-au trezit în jurul orelor 5.00, eu dormind butuc, și-au aranjat paturile, au măturat, dat cu mopul în casă, curățat baia și pe deasupra mi-au lăsat și un cadou de despărțire, sau revedere, și anume, un cuier pe roți. Nu am vrut să-l accept, dar au zis că e cadoul lor pentru mine și s-ar bucura să îl accept.

Concluzia: omenia nu are apartenență etnică, religioasă, politică sau ce o mai fi, omenia și educația se «cultivă». #respect

Update: la plecare m-au rugat să mă așez cu ei, au rostit ceva în ucraineană și și-au făcut semnul crucii”, a povestit bărbatul pe Facebook.

Gestul făcut de polițiști, după ce patru refugiați au fost implicați într-un accident rutier

În urmă cu aproximativ o săptămână, pe 8 martie, patru refugiați din Ucraina au fost implicați într-un accident rutier care a avut loc pe Drumul European 585 din județul Iași. Aceștia voiau să ajungă în Suedia, însă mașina lor a fost complet distrusă, acesta fiind singurul lor mijloc de transport. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție, care le-au oferit oamenilor o mână de ajutor.

„Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, moment în care lângă cele două maşini avariate, au observat două femei care plângeau, însoţite de doi copii, persoanele venind din Ucraina. Viorel, colegul nostru, care vorbeşte limba ucraineană, le-a liniştit pe cele două, asigurându-se totodată că nu există nicio victimă în urma accidentului rutier. Cele două femei i-au comunicat că merg spre Suedia şi că nu ştiu cum se vor descurca, întrucât maşina cu care se deplasau fusese grav avariată”, au transmis reprezentanţii IPJ Iaşi.

Unul dintre agenți a sunat la o pensiune din zonă, acolo unde a reușit să-i cazeze pe cei doi copii și cele două femei. A doua zi, oamenii le-au găsit refugiaților un autocar către Suedia, acolo unde se află rudele lor.