Gerul a pus stăpânire pe România în octombrie. Zona în care s-au înregistrat, deja, – 6 grade Celsius

de: Ștefan R. Apostol
18 10. 2024

Așa cum scriam și în cursul zilei de ieri, vremea se răcește considerabil pe final de lună, astfel că gerul a pus stăpânire pe România în octombrie. Meteorologii precizează la acest moment și care este zona în care s-au înregistrat, deja, – 6 grade Celsius.

Meteorologii prevăd schimbări radicale ale vremii la sfârșitul lunii octombrie 2024

Se preconizează că Europa va avea parte de o lună noiembrie rece și fără vânt, pe măsură ce La Niña ajunge în sfârșit pe bătrânul continent, aducând un risc mai mare de evenimente vortex polare în această iarnă.

Deși există încă o șansă de 25% ca La Niña să nu se materializeze, scenariul de bază este ca un model slab să se instaleze, potrivit MetDesk, cu alte cuvinte se schimbă vremea radical. Riscul de fenomene meteorologice extreme cunoscute sub numele de „încălzire stratosferică bruscă”, care poate duce la valuri de frig în emisfera nordică, este mai mare în timpul iernilor La Niña, spun specialiștii.

Se așteaptă la o vreme mai rece decât în mod normal de la mijlocul până la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit meteorologilor. Specialiștii mai atrag atenția că restul iernii va fi probabil mai blândă, dar nu la fel de caldă ca anul trecut, existând riscul unui vortex polar.

Se preconizează că luna decembrie va fi „relativ blândă”, cu temperaturi cu aproximativ 1 grad peste medie în nordul Europei. Un vortex polar puternic în decembrie poate duce la condiții blânde și vântoase în ianuarie, dar unul mai slab ar putea aduce o prognoză mai rece, cu vânt slab. Pentru moment, se așteaptă ca temperaturile din ianuarie să fie ușor peste normal, dar prognoza rămâne incertă.

Gerul a pus stăpânire pe România în octombrie

Deși luna a început cu temperaturi ridicate, poate mult prea mari pentru perioadă, finalul, în schimb, aduce vreme rece și valori termice sub 0 grade în anumite părți din țară. Vorbim despre efectele imediate generate de La Niña, noul fenomen climatic care ajuns în Europa.

Din prognoza meteo ANM, aflăm că gerul a pus stăpânire pe România în octombrie. Mai trebuie amintit și menținerea unui cod galben de intensificări ale vântului în județul Caraș- Severin.

„În intervalul menționat, în județul Caraș-Severin vântul va avea intensificări cu rafale de 55…65 km/h, și temporar de peste 70 km/h. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sud-estul țării, cu viteze în general de 40…50 km/h.”, precizează ANM.

Tot pentru ziua de astăzi, ANM a mai emis alte 2 avertizări ce vizează fenomenele de „ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m”, pentru județele Bacău, Galați, Vaslui, Vrancea și județul Constanța.

S-a aflat zona în care s-au înregistrat, deja, – 6 grade Celsius!

Noaptea trecută, ANM a schimbat prognoza, și se pare că a adus și primele grade cu minus în România, și vorbim de valori termice de până la -6 grade Celsius. Conform stațiilor meteorologice din țară, această temperatură a fost atinsă azi-noapte, iar zona în care s-au înregistrat, deja, – 6 grade Celsius este Miercurea Ciuc.

Temperaturile de îngheț și-au pus amprenta, iar prognoza meteo anunță că genul acesta de valori termice scăzute vor deveni o constantă a ultimelor luni din acest an.

Cu alte cuvinte, este momentul în care va trebui să scoatem de la naftalină toate hainele groase, cauciucurile de iarnă și să dăm drumul la căldură în case.