17 oct. 2024 | 10:07

Ce este La Niña, noul fenomen climatic care va afecta planeta în următoarele luni

Știri generale
Ce este La Niña, noul fenomen climatic care va afecta planeta în următoarele luni

Fenomenul climatic La Niña va afecta diverse regiuni ale globului până la sfârșitul acestui an, conform prognozelor de la Climate Prediction Center din cadrul NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Acest fenomen apare atunci când temperaturile de la suprafața Oceanului Pacific ecuatorial scad semnificativ sub valorile normale, influențând modelele de precipitații, vânt și presiune atmosferică pe scară largă.

Cum se formează și care sunt efectele sale?

La Niña se dezvoltă ca urmare a interacțiunilor complexe dintre ocean și atmosferă, fiind caracterizat prin răcirea suprafeței oceanice din centrul și estul Pacificului tropical. Această răcire afectează tiparele climatice globale, generând modificări în distribuția precipitațiilor și temperaturilor.

Un astfel de episod poate avea durate variabile, între câteva luni și câțiva ani, iar actualul fenomen La Niña are o probabilitate de aproximativ 60% să apară și să se extindă pe întreaga iarnă, conform estimărilor NOAA. În plus, cercetătorii consideră că acest episod va avea o intensitate slabă, comparativ cu alte episoade istorice, precum cel din perioada 2020-2023, care a durat trei ani.

Impactul global al fenomenului

La Niña poate avea consecințe semnificative asupra diferitelor regiuni ale globului. De exemplu, acest fenomen este asociat cu ploi abundente și inundații în regiunile tropicale și subtropicale, în special în nordul Americii de Sud, America Centrală, Caraibe și părți din Asia de Sud-Est (precum Indonezia, Malaezia și Filipine). În contrast, alte regiuni pot suferi de secetă prelungită, cum ar fi California și sud-vestul Statelor Unite.

Conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), La Niña poate agrava anumite fenomene extreme, cum ar fi secetele severe în părțile sudice ale Americii de Sud, afectând recoltele și aprovizionarea cu apă. De asemenea, există riscul unor furtuni tropicale mai intense în Atlantic, crescând pericolul pentru insulele din Caraibe și sudul Statelor Unite.

Influența în Europa și alte regiuni

Deși impactul direct al La Niña asupra Europei nu este la fel de evident ca în alte părți ale lumii, anomaliile climatice pot influența tiparele meteo și aici, inclusiv iernile mai umede sau mai reci decât media în anumite părți ale continentului.

Un alt aspect important de reținut este că, în contextul actual al schimbărilor climatice, efectele La Niña pot fi amplificate de temperaturile globale ridicate. Celeste Saulo, președinta OMM, a subliniat că, deși La Niña ar trebui să aibă un efect de răcire, temperaturile extreme înregistrate în iunie 2023 la nivel global arată că acest fenomen nu are capacitatea de a contracara încălzirea globală pe termen lung.

Ce urmează?

Cu toate că este dificil de prezis cu exactitate durata și intensitatea acestui episod La Niña, experții recomandă monitorizarea atentă a fenomenului și pregătirea pentru eventualele fenomene meteorologice extreme care pot apărea în următoarele luni.

Prin urmare, La Niña rămâne un factor climatic semnificativ, cu implicații majore asupra agriculturii, aprovizionării cu apă și gestionării dezastrelor naturale la nivel global.

Parteneri
Ce a postat Liam Payne înainte să moară. Fostul membru al trupei One Direction a decedat după ce a căzut de la etajul 3
Redactia.ro
Sfârșitul tragic al primului om care a făcut o călătorie în jurul lumii. A fost ucis de băștinași pe una dintre cele mai frumoase insule
Click.ro
Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Republicii Moldova. Planurile militare ale Kremlinului
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Mîndruță, altă variantă despre scandalul amantei. Cele mai noi dezvăluiri
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Doliu național în România! Spunem adio marelui campion: Rămâne în inimi ca un mare OM
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
DOLIU la NIVEL MONDIAL! Un mare STAR a MURIT SUBIT! Avea doar 31 de ani
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Asia Express sezonul 7, 16 octombrie 2024. Ce echipă a părăsit Drumul Zeilor. Prin ce probe au trecut la cursa pentru ultima șansă
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro