Germania și Rusia, într-o situație nemaiîntâlnită de zeci de ani. Angela Merkel e obligată după deciziile lui Putin
Relațiile dintre Rusia și Germania sunt într-un punct critic. Angela Merkel este presată să răspundă dur tenebrelor Kremlinului.
Germania și Rusia sunt într-o situație nemaiîntâlnită de zeci de ani
După un an de la uciderea combatantului rebel ceceno-georgian la Berlin, Germania și Rusia sunt implicate într-un nou caz care naște întrebări asupra Kremlinului. După ce a aflat de otrăvirea cu un agent neurotoxic a opozantului Aleksei Navalnîi, Merkel a avertizat Moscova că va răspunde la ”întrebări dificile”, contactând partenerii din NATO pentru ”un răspuns adecvat”.
Cazul Aleksei Navalnîi pune relațiile ruso-germane într-o situație dificilă. Aflat în prezent în comă, într-un spital din Berlin, opozantul rus a fost otrăvit la fix un an de la uciderea fostului comandant ceceno-georgian Zelimhan Hangoșvili.
Angela Merkel va răspunde la ”întrebări dificile”
La 10 zile după ce Aleksei Navalnîi a fost transferat de la Omsk la Berlin, Germania a anunțat rezultatele toxicologice realizate în cazul principalului opozant al președintelui Vladimir Putin. ”Dovada fără echivoc” este că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok. Imediat după anunț Angela Merkel a avertizat Moscova că va răspunde la ”întrebări dificile”.
„Scopul a fost să-l reducă la tăcere și condamn cu tărie aceasta în numele Guvernului german”, a spus cancelarul german, cerând „un răspuns comun adecvat” cu partenerii europeni și aliații din NATO, potrivit Adevărul.ro.
Ce susține Kremlinul
Având deja tradiția otrăvirilor pe filieră rusă în teritoriul său, Anglia i-a cerut Moscovei, prin vocea ministrului său de Externe Dominic Raab, „să spună adevărul” în cazul Navalnîi.
„Este absolut inacceptabil ca această armă chimică interzisă să fie utilizată încă o dată și ca violența să vizeze încă o dată o figură a opoziției ruse”, Dominic Raab, citat într-un comunicat preluat de AFP.
Kremlinul insistă că nu are nimic de-a face cu cazul lui Aleksei Navalnîi, refuzând să deschidă o anchetă amplă, pe motivul că nu i se furnizează probe. Deși ambasadorul său la Berlin le-a primit.