31 aug. 2020 | 13:34

Germania a făcut anunțul crunt. Angela Merkel a dat vestea devastatoare: România este vizată

Sănătate
Germania a făcut anunțul crunt. Angela Merkel a dat vestea devastatoare: România este vizată
Germania a făcut anunțul crunt. Angela Merkel a dat vestea devastatoare: România este vizată

Cancelarul german Angela Merkel îi pregătește pe germani pentru provocările din toamna viitoare, iar situația de urgență pandemică și criza economică sunt două scenarii care trebuie analizate în comun și trebuie confruntate ca o singură provocare, până la găsirea unui „vaccin” atât pentru cele mai importante probleme care prind Germania cât și Europa. Acesta este rezumatul discursului de Angela Merkel în cadrul tradiționalei conferințe de presă de vară, axată pe evoluțiile provocate țării de pandemie și pe așteptările pentru lunile următoare.

Germania a făcut anunțul crunt

Merkel nu s-a ascuns niciodată în cele mai dificile faze ale mandatului său, iar în fața coronavirusului și a consecințelor sale alege să facă la fel. „Există indicii că lucrurile vor deveni mai dificile în lunile următoare”, a declarat cancelarul german. Berlinul a preluat pandemia din punct de vedere al sănătății, după o ezitare inițială, iar în contextul politic european și-a consolidat conducerea strategică, acționând ca un mediator necesar. Dar lunile următoare vor reprezenta un factor necunoscut pentru întregul continent european.

Și după cum reamintește cancelarul, în lunile următoare problema răspunsului la crizele în pregătire poate deveni mai complex decât în ​​primele luni ale anului 2020. În primele luni ale anului, inițial, țările europene afectate de virus s-au strecurat în jurul executivilor lor naționali, timp de câteva săptămâni au îndurat restricții, închisori, reducerea activităților personale, limitări ale fluxului normal al economiei, gândindu-se la nevoia de a lupta împotriva unui inamic comun.

Germania a făcut anunțul crunt. Angela Merkel a dat vestea devastatoare: România este vizată

Germania a făcut anunțul crunt. Angela Merkel a dat vestea devastatoare: România este vizată

Apoi au apărut consecințele psihologice și sociale ale izolăriiși, mai ales, bilanțurile economice extrem de grele. Conceptul de „toți în aceeași barcă” s-a dovedit a fi cel mai relativ lucru posibil. Germania nu a făcut excepție, cu puțin sub 9.500 de decese, Berlinul a plătit un număr mai mic decât virusul impus în Italia, Franța, Spania și Marea Britanie, dar accidentul economic și social a fost fără precedent.

Berlinul a fost copleșit de recesiunea globală, economia țării a înregistrat un record de 9,7% în al doilea trimestru, în timp ce cheltuielile consumatorilor, investițiile comerciale și exporturile au scăzut la apogeul pandemiei Covid-19. Șomajul a crescut la 6,4%, iar sărăcia, care a fost mult timp endemică pentru cei mai defavorizați de pe piața muncii, rămâne o problemă.

Angela Merkel a dat vestea devastatoare: România este vizată

Toate aceste probleme ar fi exacerbate în cazul în care o nouă carantină ar răspândi mai mult decalajul social și ar obliga guvernul să ia noi intervenții de urgență, după zecile de miliarde de euro instituite pentru a salva companiile în criză, a menține disponibilizările, a promova investițiile. Recent, guvernul german a decis să își extindă regimul CIG, precum și ajutorul pentru întreprinderile mici și mijlocii, în fața impactului economic pe termen mai lung al epidemiei de Coronavirus decât era de așteptat.

O reapariție a pandemiei fără prezența unui vaccin pentru Sars-Cov-2 ar fi devastatoare, atât pentru Germania, dar și pentru celelalte țări europene, printre care și România, care în acest moment, a ajuns la 3.621 de decese în urma infectării cu noul coronavirus, iar bilanțul la zi arată că în România sunt acum 87.540 de cazuri de infectare cu COVID-19. De altfel nici economia României nu este departe de a intra într-un colaps general, iar șansele de redresare, în cazul uneoi noi pandemii accentuate, ar fi spre zero.

Merkel avertizează asupra vremurilor grele care vor urma. Sunt prezente neliniștile sociale, nemulțumirea care a dus la protestele recent interzise împotriva regimului de distanțare socială și teama unui al doilea val. Cancelarul nu neagă legitimitatea acestor sentimente, dar încearcă, așa cum a declarat, să găsească soluții.

„Nu știm dacă va fi trei luni sau 12 luni sau 15 luni. În acest sens, este într-adevăr o provocare necunoscută pentru poziția noastră financiară „, A spus Merkel.

Angela Merkel din 2020 este diferită de gardianul inflexibil de rigoare din 2011 și 2012, anxietățile sociale ignorate de multă vreme și rezolvate într-o scădere accentuată a consensului sunt acum în interesul guvernului. Inclusiv pe cele ale celor mai tineri.

Voi face tot posibilul pentru a împiedica copiii să devină pierzătorii epidemiei, iar școala nu trebuie să lase pe nimeni în urmă„, declara la conferința de vară cancelarul german. Din spusele cancelarului, nu se transmit nici o isterie alarmistă. Este de înțeles conștientizarea trăirii unui moment delicat și Cancelaria condusă de Angela Merkel nu își poate permite gesturi abrupte.

Va trebui să pregătească populația și să se concentrze asupra sentimentului responsabilității colective și asupra imposibilitatea de a separa sănătatea și „contagiunea economică”, împingerea către conștientizarea faptului că trebuie să trăiască cu epidemia în faza finală, fiind rezultatul unei valori indubitabile.

Experiența este de partea lui Merkel, și în comparație cu comunicările histrionice și autoreferențiale ale executivului german, de această dată nu există niciun meci Germania vs Germania.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Metoda prin care îți poți cumpăra un apartament în 16 ani, în loc de 41 de ani: „Putem câștiga timp”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
3 zodii care vor avea parte de mari surprize după Paște. Nimic nu va mai fi la fel
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Se schimbă legea pentru cei cu card de sănătate. Decizie la Guvern: La fel ca un card bancar
Capital.ro
Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul Ministrului Digitalizării
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro