Germania, la fel de rea ca în perioada Holocaustului: argumentul de speriat al președintelui german

de: Puiu Alexandru
24 01. 2020

Extremismul politic a devenit o constantă la nivel global, în mai multe teritorii importante. Chiar și așa, nu te-ai fi așteptat ca Frank-Walter Steinmeier să vadă situația actuală pe aceeași traiectorie cu Holocaustul.

Din păcate pentru noi, dar mai ales pentru victimele Holocaustului, se pare că Germania nu a învățat nimic din acea experiență traumatizantă și se îndreaptă spre direcția de a repeta greșelile de acum 75 de ani. Președintele neamț este de această părere, conform spuselor sale în cadrul ceremoniei de la Ierusalim de comemorare a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, unde au fost omorâți aproximativ un milion de oameni, majoritatea evrei.

Dincolo de extremismul din viața politică a mai multor țări importante, Frank Walter Steinmeier a încercat să-și manifeste suferința pe marginea faptului că șase milioane de evrei au fost uciși de conaționalii săi.

La Forumul Mondial pentru Comemorarea Holocaustului de la centrul memorial Yad Vashem au participat circa 40 de lideri, printre care preşedintele rus Vladimir Putin şi vicepreşedintele american Mike Pence. Cei mai mulți dintre cei prezenți, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au susținut câte un discurs sobru, insistându-se pe revenirea antisemitismului și pe atentatele împotriva evreilor.

„Sunt profund îndurerat. Uciderea în masă a şase milioane de evrei, cea mai mare crimă din istoria umanităţii, a fost comisă de concetăţenii mei”, a spus Steinmeier, încercând să nu se ascundă după deget în prisma faptului că Germania are un număr mare de fanatici și oameni plini de ură, la fel ca în vremea Holocaustului. „Mi-ar plăcea să pot spune că noi, germanii, am învăţat din istorie odată pentru totdeauna. Dar nu pot spune asta, din moment ce ura se răspândeşte”, a concluzionat Steinmeier.

„Bineînţeles, epoca noastră este diferită. Cuvintele nu mai sunt aceleaşi. Atacatorii nu mai sunt la fel. Dar este acelaşi rău. Şi nu rămâne decât un singur răspuns: Să nu se mai întâmple niciodată! Nie wieder!”, a concluzionat oficialul neamț.