A glumit cu salutul lui Hitler: ce a pățit o mare vedetă a fotbalului mondial

Într-un context complet nepotrivit, un mare fotbalist olandez a ținut să menționeze un salut popular al naziștilor pentru a face o glumă. Penalizările nu au întârziat să apară.

Marco van Basten este cel mai popular jucător de fotbal olandez din toate timpurile. Pe parcursul carierei sale, a participat la mai multe campionate mondiale și europene, dar este și mândrul posesor al unui Balon de Aur pentru cel mai bun jucător de fotbal dintr-un sezon.

Din păcate pentru el, a avut ghinionul să facă o glumă televizată cu referințe naziste. Deși nu a durat mult până și-a cerut scuze în cel mai autentic mod posibil, pedeapsa fusese deja anunțată. Gestul a fost făcut sâmbătă de către fostul sportiv  din poziția de comentator la o divizie a Fox Sports. Oficialii postului au clasificat gestul ca pe o glumă proastă și l-au penalizat cu o săptămână de pauză.

Fostul atacant, astăzi comentator de televiziune, şi-a cerut rapid scuze după ce a pronunţat cuvintele „Sieg Heil”, pentru a ironiza felul în care vorbea germana unul dintre colegii săi, scrie Agerpres. Ca referință, Sieg Heil este una dintre cele trei forme de salut care au devenit sinonime cu naziștii în perioada celui de-al doilea război mondial, Heil Hitler! [Trăiască Hitler!], Heil, mein Führer (Trăiești, conducătorul meu!) sau Sieg Heil! [Trăiască Victoria! ].  Folosirea oricăruia dintre cele trei saluturi constituie infracțiune în Germania, Austria și Republica Cehă.

„Cu o glumă proastă într-un moment nepotrivit”, Marco van Basten „a făcut o greşeală sâmbătă”, a declarat Fox Sports într-un comunicat publicat luni. „Ceea ce s-a întâmplat este stupid şi nepotrivit şi Fox Sports se distanţează de ceea ce s-a spus”, au continuat oficialii, care au „decis să se lipsească în această săptămână de serviciile lui Marco van Basten ca analist”. Banii pe care fostul fotbalist ar fi trebuit să-i primească pentru prezenţa sa la o emisiune săptămânală dedicată Eredivisie vor fi viraţi Institutului Olandez pentru Documentarea Războiului (NIOD), „pentru a promova cunoaşterea istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial”, a indicat canalul.

Este important de reținut că Van Basten nu a făcut gestul cu pricina când era pe TV. În schimb, când un reporter al Fox Sports, Hans Kraay, a ieşit din emisie după ce l-a intervievat pe antrenorul german Frank Wormuth la pauza meciului Ajax Amsterdam – Heracles Almelo (4-1), Van Basten, care nu apărea pe ecran în acel moment, a spus: „Nu-i grozav, Sieg Heil”.

După întregul incident, scuza lui Van Basten pentru eveniment a părut cât se poate de verosimilă. „N-am avut intenţia să şochez. Am vrut doar să-i ‘explic’ germana lui Hans”, s-a justificat fostul atacant, vizibil afectat după scandalul provocat de cuvintele sale. Fox Sports a ţinut de asemenea sâmbătă să-şi ceară scuze.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI