În cursul serii de duminică, ministrul german de Externe a făcut public o declarație care a luat prin surprindere pe toată lumea. Astfel, Annalena Baerbock a dezvăluit în direct poziția Germaniei în ceea ce privește livrarea tancurilor nemțești în Ucraina, de către statele aliate. Noua decizie transmisă de oficial ar putea avea legătură cu presiunea pusă de către țările aliate Ucrainei, în contextul în care Rusia atacă continuu diverse orașe ucrainene.
Germania este una dintre puținele țări care a ales să fie rezervată atunci când vine vorba de ajutor militar pentru Ucraina, dezvăluind în rânduri repetate că acest lucru ar putea conduce la un al Treilea Război Mondial. Din acest motiv, țara a adoptat o poziție rezervată față de război, atrăgându-și mai multe antipatii occidentale.
În urmă cu trei zile, ministrul german al Apărării a transmis că Germania nu se consideră parte din acest război, însă va oferi Ucrainei ajutor militar, având în vedere că acest conflict afectează Germania, dar și statele membre NATO. Mai mult, Boris Pistorius a dat asigurări cu privire la întărirea armatei germane pentru a asigura securitatea Germaniei și a țărilor vecine.
„Germania nu este un participant la conflict, dar, în ciuda acestui fapt, suntem afectați de acesta. Este o provocare pentru sistemul de securitate al țării noastre. Este important acum să facem Bundeswehr-ul (armata germană – n.r.) puternic cu promptitudine, este vorba despre descurajare, eficacitate și pregătire. „În același timp, este important, în primul rând, să continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv cu material militar”, a transmis ministrul german al Apărării.
Acesta a tras un semnal de alarmă privind vremurile grele pe care le traversăm, sublinninf faptul că acest conflict sângeros distruge Europa.
„Acestea nu sunt vremuri normale, avem un război care face ravagii în Europa. „Securitatea este nevoia de bază a oamenilor. Bundeswehr joacă un rol-cheie într-un moment de schimbare epocală, așa că sarcina mea va fi să mă asigur că Bundeswehr poate asigura securitatea Germaniei, a NATO și a poporului”, a adăugat Pistorius.
În ciuda optimismului și încrederii manifestate public, Germania a refuzat în repetate rânduri să ofere aprobare statelor UE de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2. Olaf Scholz a reamintit condițiile Germaniei pentru acest acord, țara având drept de veto asupra oricărei decizii de trimitere a acestui tip de tanc. Astfel, condiția întrunită are legătură cu trimiterea de către SUA a tancurilor americane de luptă Abrams, lucru refuzat de America.
Cu toate acestea, o declarație rostită de ministrul de Externe, duminică seară, la postul francez de televiziune LCI, pare să fie primul semn clar în ceea ce privește acordul Berlinului cu privire la trimiterea actestor tancuri de către aliații europeni.
Astfel, Annalena Baerbock a fost întrebată în timpul interviului ce reacție ar avea Germania, dacă Polonia ar trimite Ucrainei tancurile Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, așa cum a avertizat recent premierul polonez. Baerbock a suprins pe toată lumea cu un răspuns diferit de cele de până acum, afirmând că nu s-ar opune,”Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni se va pune, nu le vom sta în cale”.