Gerard Pique suspectat de luare de mită. Câte milioane de euro ar fi încasat jucătorul Barcelonei. Conflictul pe care l-a avut cu Ion Țiriac

Gerard Pique suspectat de luare de mită. Câte milioane de euro ar fi încasat jucătorul Barcelonei. Conflictul pe care l-a avut cu Ion Țiriac
Ion Țiriac și Gerard Pique, jucătorul Barcelonei, au avut un conflict, în 2019, pe tema formatului competiției de tenis Cupei Davis

Gerard Pique suspectat de luare de mită. Veteranul jucător al Barcelonei activează în lumea afacerilor de mai multă vreme. El a avut inițiative care l-au pus în conflict, acum câțiva ani, inclusiv cu Ion Țiriac, în privința modificării sistemului de desfășurare a Cupei Davis. Gerard Pique este acuzat acum că a încasat un comision de multe milioane de euro pentru organizarea Supercupei Spaniei în Arabia Saudită.

Gerard Pique suspectat de luare de mită

Gerard Pique suspectat de luare de mită. Conform publicației spaniole El Confidencial, Luis Rubiales, preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal (RFEF), i-ar fi permis lui Gerard Pique să încaseze un comision pentru ca Arabia Saudită să poată găzdui Supercupa Spaniei. Evenimentul este organizat de Kosmos Holding, firmă deţinută de Pique, şi care reuneşte primele două echipe din ultima ediţie de campionat şi cele două finaliste ale ultimei ediţii a Cupei Regelui.

Conform înregistrărilor şi documentelor deţinute de sursa citată, Pique şi Rubiales au colaborat pentru a face presiuni asupra autorităţilor din Arabia Saudită de a achita suma de 24 de milioane de euro drept comision pentru a găzdui Supercupa Spaniei în această ţară. El Confidencial, citat de barcauniversal.com, mai arată că Rubiales a fost de acord să-i plătească lui Pique aproximativ 6 milioane de euro pentru această afacere şi a încercat să ascundă implicarea fundaşului Barcelonei în contracte şi înregistrări.

Câte milioane de euro ar fi încasat jucătorul Barcelonei

Gerard Pique a fost un partizan fervent al transformării formatului Supercupei, militând pentru existența unor semifinale, înainte de finala propriu-zisă. Totul, în vederea sporirii atracției și a beneficiilor comerciale generate de competiție. Anul acesta, în ianuarie, Real Madrid a cucerit trofeul, pentru a doua oară în ultimii trei ani, învingând-o pe Athletic Bilbao cu 2-0 în finala în Arabia Saudită.

Pique l-a ajutat pe Rubiales să obţină acordul pentru mutarea Supercupei Spaniei în Arabia Saudită, printr-un contract finalizat în 2019. El Confidencial susţine că Pique şi Rubiales au fost în discuţii încă din 2018, jucătorul Barcelonei sugerând atunci ideea de a face din Supercupa Spaniei un turneu cu patru echipe, în care să se dispute o fază semifinală înainte de finală, pentru a creşte valoarea comercială.

În 2019, oficializarea acestei mutări a evenimentului pentru trei ediţii, pentru o valoare estimată atunci la 30 de milioane de euro pe sezon, a fost foarte criticată, în special din cauza poziţiei femeilor în societatea saudită.

Conflictul pe care l-a avut cu Ion Țiriac

Gerard Pique (35 de ani) a avut, în 2019, un conflict și cu Ion Țiriac (82 de ani). Fotbalistul spaniol dorea să modifice formatul Cupei Davis, după 118 de ani de tradiție neschimbată. Soțul Shakirei a propus organizarea unui turneu final pentru desemnarea câștigătoarei competiții, în locul fazelor knock-out.

Ion Țiriac a fost total împotriva modificării sistemului, criticând dur inițiativa spaniolului.

„Am ajuns acum să iau lecţii de la un jucător de fotbal cum se face Cupa Davis. 18 echipe în 7 zile, joacă pentru bani. I-am spus domnului Pique că am inventat şi eu la fotbal o treabă.

Am vorbit cu Blatter (n.r. – Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA) să-l aduc înapoi și de anul viitor penalty-ul nu se bate cu piciorul, se bate cu capul! Şi a întrebat: „Cum se bate?”.  Zic „exact aşa se bate, cu capul, cum dumneata bați cu capul la tenis”. N-a înţeles nimic, dar nu mă mir, e jucător de fotbal”, a spus Ţiriac, într-o conferinţă de presă, conform digisport.ro.

Până la urmă, inițiativa lui Pique a avut câștig de cauză, faza finală a Cupei Davis având loc în formatul propus de jucătorul de la Barcelona.