George Copos e pe val în pandemie. Pe ce a dat 30 de milioane de euro, fără să clipească

de: Gabriel Peneș
05 11. 2021

George Copos e pe val în pandemie. Fostul patron de la Rapid București s-a retras din fotbal și din „luminile rampei”. Copos a preferat să rămână în umbră, fără a se mai regăsi în atenția publică, așa cum era când conducea clubul giuleștean. Pentru milionar, pandemia pare să nu fi reprezentat o problemă, judecând după amploarea investițiilor pe care le-a făcut în ultima perioadă.

George Copos e pe val în pandemie

George Copos a fost o figură binecunoscută publicului vreme de aproape un sfert de secol, după 1990. În 1992 devenea acționar principal al clubului Rapid și, la fel ca și în alte situații, acest lucru a dus la crearea „figurii publice” a lui Copos. Din această postură, „reflectoarele” mass-media au fost țintite asupra lui, la fel ca și în cazul lui Gigi Becali, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu, Vasile Turcu și mulți alții. A intrat chiar și în politică fiind senator, dar a ajuns și viceprim-ministru în Guvernul Tăriceanu. A renunțat la Rapid în 2013, iar ulterior a fost condamnat la 4 ani de închisoare în ceea ce s-a numit „Dosarul Transferurilor”.

George Copos a fost primul eliberat dintre cei condamnați în cel dosar. După doar 13 luni, el a ieșit condiționat din din închisoare. A avut în continuare probleme legale și în alte dosare și a ales să facă pasul înapoi din atenția publică. A lăsat în urmă pasiunea pentru fotbal și Rapid sau gestul cu buzunarele goale întoarse pe dos, semn al faptului că n-ar mai avea bani de dat la club. Apoi, Copos a divorțat de soție și s-a recăsătorit cu o femeie mult mai tânără. Dar afacerile au mers în continuare, „imperiul” său în industria hotelieră și construcțiilor fiind înfloritor, ba chiar în expansiune.

Pe ce a dat 30 de milioane de euro, fără să clipească

George Copos era creditat cu o avere de aproximativ 150 milioane de euro în anul în care ieșea din închisoare. Cum banii sunt făcuți ca să circule și fostul patron rapidist i-a pus în mișcare. Anul trecut, a deschis un turn de birouri cu 25 de etaje în nordul Capitalei. La primăvara acestui an a anunțat că va investi 30 de milioane de euro în renovarea hotel Athenee-Palace Hilton, unul dintre simbolurile istorice ale Bucureștiului. Adică exact suma pe care a declarat că a investit-o la Rapid în toți anii în care a condus clubul feroviar.

Chiar dacă cu ceva întârziere, agitația muncitorilor din aceste zile, care ridică schelele pe fațada hotelului, pare să confirme lucrările anunțate de fostul patron al Rapidului.

Într-o perioadă în care suntem afectați sever de pandemie, am ales să privim înainte și să ne concentrăm pe viitor. Obiectivul nostru este ca Athenee Palace, acest monument-simbol al «Micului Paris», să rămână o emblemă pentru Bucureștiul generațiilor ce vin.

Lucrările precedente de renovare au avut loc după războaie și mari confruntări. Situația de acum este chiar mai provocatoare, pentru că războiul cu pandemia a determinat prima închidere din istoria hotelului, în perioada stării de urgență din 2020”, a declarat, anul trecut, George Copos, pentru Ziarul Financiar.