Genial! Cum păstrezi mustul dulce mai mult timp. Trei metode folosite de gospodinele de la țară

de: Emanuela Pană
21 09. 2020

Toamna se culeg strugurii și se face mustul, o băutură gustoasă de care trebuie să profiți din plin. Puțini sunt cei ce știu că această licoare are efecte extraordinare asupra organismului, fiind bogat în vitamine. Însă, cum faci ca mustul să reziste testului timpului? Ei bine, dacă vrei să devii o gospodină desăvârșită, trebuie să cunoști aceste metode simple și eficiente de conservare. Mai multe detalii, în continuare.

Cum faci ca mustul să reziste în timp

Mustul reprezintă o alternativă ideală atunci când vrei să elimini din alimentație sucurile din comerț, dar nu numai. Această băutură obținută din struguri are un gust delicios, este hrănitor și un excelent energizant. Cum să faci să îl păstrezi dulce mai mult timp? Iată trei variante:

1. Păstrarea prin congelare. După ce mustul s-a limpezit și a fost turnat în sticle (goale de două degete pentru că sucul strugurilor se dilată la îngheț), acestea se depozitează la congelator. Este indicat ca atunci când doriți să-l serviți să scoateți din timp cantitatea dorită și să o lăsați preț de câteva ore la temperatura camerei.

Doarece la temperaturi scăzute fermentaţia acetică nu se produce, mustul păstrat prin congelare îşi pastraza toate calităţile.

2. Păstrarea prin fierbere. Puneți mustul la fiert într-un vas emailat și amestecați constant cu o lingură de lemn. Când temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade Celsius, opriți focul, după care turnați mustul în sticle. Sticlele se acoperă ermetic și se țin în pături pentru a-și păstra căldura până a doua zi, pentru a împiedica fermentația. Ulterior, ele se depozitează în cămară, la temperaturi constante.

3. Păstrarea cu hrean. Hreanul proaspăt spălat se trece prin răzătoarea mică și se amestecă cu mustul, după care se toarnă într-o damigeană de 50 de litri. La 10 litri de must se pun 100 de grame de hrean ras. Înainte de a fi pus în sticle, se lasă aproximativ două săptămâni la conservat.

Cum prepari cel mai gustos must

Puţini sunt cei ce știu că mustul este recomandat pentru anemici, acesta fiind un stimulator extraordinar pentru imunitate. De asemenea, acesta e bogat în vitamina A, B1, B2 şi minerale, stimulează sistemul nervos, ajută la reducerea reţinererii de apă în organism şi energizează corpul. Nu este, însă, indicat diabeticilor, având un conţinut ridicat de zahăr.

Cum faci ca mustul să se păstreze dulce mai mult timp: prin îngheț, fierbere, sau cu hrean

Probabil vă întrebaţi care este secretul celui mai bun must! Ei bine, specialiştii recomandă ca boabele de struguri să fie foarte bine coapte. Acestea se culeg de pe ciorchine şi se zdrobesc în storcătorul de fructe sau teasc. Apoi, sucul obţinut se trece printr-o strecurătoare fină, astfel încât să se separe de sâmburi și de alte resturi.

Zeama se fierbe cu zahăr într-un vas emailat preţ de o oră. Este important de precizat că, în timpul fierberii, se amestecă încontinuu și se înlătură spuma de deasupra. După fierbere, se lasă la răcit, iar apoi se toarnă în sticlele sterilizate. Acestea trebuie să fie închise ermetic, altfel mustul va fermenta.