Gazul din case care te poate îmbolnăvi de cancer pulmonar. Doar țigările sunt mai periculoase

Gazul din case care te poate îmbolnăvi de cancer pulmonar. Doar țigările sunt mai periculoase
Gazul din case care te poate îmbolnăvi de cancer pulmonar. Doar țigările sunt mai periculoase

Tu știai că există un gaz, emanat în propria ta casă, care te poate îmbolnăvi de cancer pulmonar? Cercetătorii din Cluj, România, au făcut o descoperire revoluționară. Doar țigările sunt mai periculoase decât acest gaz radioactiv. Ce soluție propun specialiștii.

Gazul din case care te poate îmbolnăvi de cancer pulmonar

Cercetătorii au ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Se pare că există un gaz foarte periculos pentru sănătatea noastră, care este emanat în intimitatea căminului fiecăruia dintre noi. Este vorba despre radon, iar acesta poate cauza îmbolnăvirile de cancer pulmonar. Radonul este al doilea factor care cauzează formarea celulelor cancerigene la nivelul plămânului, după fumatul excesiv.

Un grup de cercetători de la Ingineria Mediului din Cluj susțin că radonul este un gaz radioactiv, care se formează în interiorul clădirilor și pătrunde prin fisurile din ziduri, intrând, astfel, în locuințele oamenilor. Inginerii clujeni au obținut o finanțare de două milioane de euro pentru a realiza o invenție care să ajute la rezolvarea acestei probleme.

„Finanțarea pe care am accesat-o în ultimii 4 ani, 2016-2020, a fost de 2 milioane de euro. Cu două milioane de euro am reușit să dezvoltăm niște tehnologii-pilot și un manual de bune practici. Adică acest proiect devine un model de bune practici în România. Cam de tot am avea nevoie ca să continuăm și să facem transferul tehnologic în industrie”, a explicat inginerul clujean Alexandra Cucoș, managerul de proiect, exclusiv pentru Digi 24.

Cum funcționează aparatul Smart Radon

Invenția revoluționară este un aparat care evaluează toxicitatea aerului din interiorul căminului, acționând precum o radiografie a calității aerului. În acest moment, peste 100 de case din România dețin, de doi ani de zile, aparatele Smart Radon, iar românii sunt foarte mulțumiți de ele. Zece case din 100 dețin soluția completă, adică au și sistemul de remediere care e acționat de acest aparat.

„Practic, cu acest prototip am reușit să obținem o radiografie completă a calității aerului interior. Aparatul, sistemul Smart Radon – acesta este sezorul de radon care este dezvoltat împreună cu compania Tesla din Republica Cehă – și aici avem unitatea centrală care încorporează cei 6 senzori, cu radonul – 7.

Aparatul preia toate informațiile transmise de la acești senzori, care sunt cu grad înalt de acuratețe. Practic, aparatul prezintă o evaluare completă a calității aerului în interior, cu transmitere la distanță a datelor. Proprietarul poate să le vizualizeze pe un computer sau printr-o aplicație. Există și un ecran, am creat niște nivele de risc, în funcție de culori: verde, sub pragul de risc, galben – o zonă moderată, roșu – deja prezintă risc considerabil asupra sănătății”, a completat faimosul inginer din Cluj pentru sursa citată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI