Gaură misterioasă apărută în deșert: ‘Gura iadului’. Ce s-a întâmplat, de fapt
O gaură neagră care a apărut în solul galben-brun al deșertului, în estul Yemenului, pare o minune inexplicabilă a naturii și tocmai pentru asta este înconjurată de povești cu demoni și spirite malefice.
Gaură misterioasă apărută în deșert
Astfel, pentru fascinantul puț Barhout, cunoscut și sub numele de ”Fântâna iadului” sau ”Gura iadului”, oamenii de știință încă nu au explicații clare în ce privește originea sa.
Puțul Barhout se află la aproximativ 1.300 de kilometri est de capitala Sanaa, în apropiere de granița cu Oman. Puțul Barhout este de fapt o gaură uriașă, apărută în deșertul din provincia yemenită Al-Mahra, la Hadhramaut. Acest puț are o lățime de 30 de metri și o adâncime între 100 și 250 de metri.
Potrivit folclorului local, gaura denumită și ”Gura iadului” ar fi, de fapt, o închisoare pentru demoni, o superstiție care mai este întărită și de mirosururile grele care vin din adâncurile sale. Mai mult decât atât, superstițiile spun că obiectele din apropierea acestui puț sunt ”supte„ de el.
Ce spun oficialii
De asemenea, oficialii yemeniți au spus că nu știu ce anume se află acolo jos.
„Este foarte adâncă, nu am ajuns niciodată pe fundul ei, este prea puțin oxigen și nu există ventilație”, spune Salah Babhair, directorul general al autorității locale pentru studii geologice și resurse minerale. „Am mers să inspectăm zona și am intrat în puț. Am ajuns la o adâncime de peste 50-60 de metri și am observat lucruri stranii în interior. Am simțit și un miros ciudat… Este foarte misterios totul”, a subliniat geologul.
Salah Babhair a estimat că puțul acesta are o vechime de „milioane și milioane” de ani.
„Aceste locuri au nevoie de mai mult studiu, de cercetări și investigații”, a spus el.
De altfel, unii s-au întrebat dacă nu cumva această gaură din Yemen este de fenomen geologic asemănător craterelor apărute în Siberia în ultimul deceniu, unde există, de asemenea, o „poartă a iadului”. Oamenii de știință au afirmat însă că în cazul Siberiei este vorba despre topirea permafrostului și de gazele, în special metan, care ies la suprafață cauzând „explozii” ale solului.
Chris Fogwill, profesor la Universitatea Keele, este de părere că gaura din Yemen este mai degrabă provocată de eroziunea calcarului ori de mișcărea sărurilor (saramurii) geologice. Marginile sale sugerează că nu este nouă, a confirmat specialistul. Alte teorii enunță că ar putea fi vorba despre un „supervulcan” care ar putea să erupă la un moment dat.