De aici, pleacă și sosesc zilnic peste 100 trenuri de călători către majoritatea localităților din țară, precum și către diverse orașe din afara granițelor țării. Tu știi care este cea mai de lux gară din România? Nu, nu este vorba despre cea din București. Puțini oameni au văzut-o. Foto
Deși nu sunt promovate la reala lor valoare, unele obiective din România te fac să te simți exact ca în străinătate. Există sate comparabile cu cele din Elveția, clădiri comparabile cu cele din Belgia sau Olanda, numeroase atracții ce stârnesc mereu surprinderea conaționalilor care le văd.
La fel este și în cazul Gării Arad, cea mai mare din județul cu același nume, precum și una dintre cele mai tranzitate din zona de vest a țării noastre. Cu toate că a fost deschisă în anul 1858, astăzi clădirea feroviară este una dintre cele mai de lux cu acest specific. Totul e modernizat aici.
Gara din Arad a fost deschisă în anul 1858, când s-a lansat calea ferată Szolnok–Arad. Între 1869 și 1871 s-a construit calea ferată Arad-Timișoara, prezentând o lungime de 55,6 kilometri, această linie fiind deschisă pe 6 aprilie 1871, potrivit informațiilor publice.
Când privești construcția, ai senzația că ești în Franța sau Germania. Gara a fost construită după planurile arhitectului Ferenc Pfaff. Există unele voci care susțin că, de fapt, a fost gândită de Lajos Szantay, însă acesta nu o menționează în documentațiile pentru activitatea din cariera lui.
Lucrările la gara din Arad, ca și complex feroviar, au debutat în anul 1905 și au fost încheiate cinci ani mai târziu. Clădirea a fost bombardată de nemți în octombrie 1944, urmând să fie refăcută în perioada anilor 1950-1953. Nu a fost prima dată când aici au avut loc lucrări de renovare a clădirii.
Ultimele lucrări de modernizare la Gara Arad au avut loc în intervalul 2012-2016, ca parte din proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată cuprinsă între frontiera cu Ungaria (Curtici) și Gara Simeria, tronson care face parte din coridorul feroviar pan-european.
În urma modernizării tronsonului Curtici-Simeria trenurile de călători pot circula cu viteza de 160 kilometri pe oră. În ceea ce privește Gara Arad, aceasta este una dintre cele mai modernizate din țară, prezentând pasarele suspendate, lifturi moderne, scări rulante și detalii de ultimă fiță.