Supa cu găluște este acea mâncare care ne aduce aminte de gustul de acasă, dar nu toți reușim să facem găluștele la fel de bine cum le pregăteau mama sau bunica.
500 g carne de pasăre
o rădăcină de păstârnac
o rădăcina mică de ţelină
un morcov
o ceapă
foi de dafin
o legătură de pătrunjel
sare şi piperdupa gust
două ouă
7 linguri de griș
sare și ulei
-se fierbe carnea de pasăre timp de aproape 10 minute, până când se ridică spuma în oală; se adună spuma şi se adaugă legumele curăţate şi tocate în bucăţi mari, foile de dafin şi codiţele de pătrunjel
-se asezonează cu sare şi piper şi se fierbe până când legumele şi carnea sunt gătite bine
-între timp, se freacă ouăle cu ulei şi cu sare, apoi se adaugă grișul, până când obțineți consistența unei smântâni groase
-cu o lingură încălzită, se ia din compoziţie și se adaugă găluştele în supă
-se acoperă oala şi se mai lasă la fiert pentru încă aprox. 10 minute, la foc mic
-se opreşte focul și se toacă pătrunjel proaspăt
Iată secretul pentru a obține găluște pufoase și bine crescute, dezvăluit de un bucătar. Acestea se pot prepara cu unul sau două ouă, iar în unele cazuri se pot folosi chiar și ouă mici de prepeliță. Uleiul de floarea soarelui este unealtă secretă pentru cele mai pufoase găluște.
Te oprești atunci când amestecul începe să devină mai dens, să se separe, ca și cum s-ar tăia, și să se lipească de furculiță. Atenție, nu trebuie să fie prea tare, altfel găluștele vor ieși foarte ferme.
Folosește o linguriță obișnuită de cafea, înmoaie-o în supa care fierbe, apoi ia cu partea plată a linguriței o mică porțiune din amestecul de griș, cam jumătate de linguriță.
Atât și nu mai mult, deoarece altfel grișul nu va avea suficient spațiu să crească și să se umfle. Dacă găluștele sunt prea mari, vei obține o crustă pufoasă la suprafață, dar un miez dur, asemănător unui nucleu, de griș nefiert.