Supa cu găluște este un preparat iubit de toată lumea, dar nu o poți face în perioada postului, pentru că toate rețetele de găluște conțin ou. Totuși, există o rețetă de găluște de post ca la mama acasă, delicioase și ușor de făcut, numai bune pentru o supă de post pe care o poți consuma în fiecare zi. Această rețetă imită perfect gustul supei normale, așa că trebuie să o încerci măcar o dată.
Găluștele pufoase sunt obținute prin combinarea oului cu griș și un praf de sare. Secretul lor este să lași aluatul la odihnit pentru 10 minute.
Vezi și: Ce puneau bunicile noastre în ciorba a la grec. Secretul de acum aproape 100 de ani
Unii preferă să le fiarbă separat, în timp ce alții spun că acestea se vor îmbibă cu supă, ceea ce le dă un gust mai bun.
Se fierb separat ca să rămână intacte și pufoase, fără să se sfărâme în supă. Cu toate acestea, dacă știi să faci găluște, acestea pot fi fierte și în supă pentru că nu se vor sfărâmă sau împrăștia.
Găluștele ar trebui să fiarbă cam 10-15 minute sau până ies la suprafață și centrul lor este moale și pufos.
Cei mai mulți oameni fac compoziția găluștelor din ochi, însă sunt și cei care aleg să cântărească oul și să pună exact aceeași cantitate de griș. Această metodă funcționează de fiecare dată și nu mai ai nevoie să pui ulei sau bicarbonat ori praf de copt, pentru că îți vor ieși perfecte doar din aceste două ingrediente plus un praf de sare.
Unii spun că găluștele ies bine doar dacă pui praf de copt, însă acesta este un mit. Oul absoarbe tot grișul în timpul cât stă la odihnit, așa că nu are nevoie de un agent de afânare.
Această supă este perfectă de servit în post. Va trebui să renunți la oul din compoziția de găluște, dar nu te teme, pentru că supa va ieși la fel de gustoasă și găluștele la fel de pufoase.
Ingrediente:
Pentru găluște:
Legumele se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert cu sare și piper. Poți folosi un cubuleț bio de concentrat de supă pentru mai mult gust.
Vezi și: De ce nu este bine să mâncăm ciorbe și supe seara. Sfatul regretatului medic Gheorghe Mencinicopschi
Pentru găluște, amestecă grișul, făina și un praf de sare. Adaugă câteva lingurițe de apă caldă până când obții o pastă ca o smântână nici prea groasă, nici prea lichidă.
Scoate legumele din supă lăsând bucățele de morcovi, lasă focul mic și pune găluștele cu lingurița.
Adaugă o cană de apă rece ca să scadă temperatura supei și lasă să fiarbă până când găluștele ies la suprafață și sunt pufoase.
Adaugă sare și piper în supă, pătrunjel tocat și servește caldă.