04 apr. 2024 | 15:14

De unde vin perișoarele și care este originea acestei ciorbe atât de des întâlnite. Cum se făcea acum 100 de ani

Diverse
De unde vin perișoarele și care este originea acestei ciorbe atât de des întâlnite. Cum se făcea acum 100 de ani
Ciorbă de perișoare. Cât de vechi este acest fel de mâncare. Ingredientele necesare și modul de preparare.

Care este originea ciorbei de perișoare și cine a gătit-o prima dată. Cum se făcea acest fel de mâncare în urmă cu 100 de ani. Lista ingredientelor de care ai nevoie și modul de preparare a felului de mâncare.

Originea perișoarelor. Cine a gătit prima ciorbă cu ele

Se spune că primele perișoare au fost gătite în Orientul Mijlociu sau în Asia, unde gospodinele amestecau carnea tocată cu condimente, ierburi aromatice și cereale pentru a pregăti mese consistente și totodată nutritive. Grecii și romanii aveau un preparat similar, pe care-l numeau kreaftous sau isicia.

Aceste perișoare timpurii erau adesea făcute din carne tocată de vită, miel sau porc, amestecată cu pesmet, ceapă, usturoi și o varietate de ierburi aromatice și condimente. Grecii și romanii își găteau adesea perișoarele în sos de roșii sau bulion, creând o supă aromată.

Ciorbă de perișoare. Rețetă veche de circa 100 de ani

Ciorba de perișoare este, în rândul românilor, una dintre cele mai iubite preparate. Lucreția Opreanu a dezvăluit în cartea sa de bucătărie românească o rețetă veche de aproximativ 100 de ani a preparatului în cauză, potrivit pentru o familie formată din patru membri.

„Oasele din carne se fierb cu 1 litru apă până scade la jumătate. Strecurăm, îndoim cu zeama de varză (dupa gust), punem pe foc să fiarbă, adăugăm 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 țelină rasă pe răzătoare sau tăiată felii subțiri.

Din ¼ kg carne de porc sau vițel tocată, 2 lingurițe de orez, 1 ou, pătrunjel verde tocat, ceapă tocată, sare, piper, amestecate bine formăm perișoarele (de mărimea unui ou de porumbel), le punem să fiarbă în zeamă de varză clocotită, când sunt fierte, servim cu mărar și pătrunjel verde tocat. Ciorba se poate prepara și cu borș îndoit cu apă caldă”, arată textul rețetei.

Ciorbă de perișoare. Ingrediente necesare

  • câteva bucăți oase de porc sau vită
  • zeamă de varză
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 țelină
  • 250 g carne de porc sau vită
  • 2 lingurițe orez
  • 1 ou
  • 1 ceapă
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde
  • mărar verde

Ciorbă de perișoare. Mod de preparare

  1. Se fierb oasele în 1 litru de apă, până când aceasta scade la jumătate.
  2. Se strecoară supa obținută prin fierberea oaselor.
  3. Se adaugă zeamă de varză, după gust și se pune la fiert.
  4. Se adaugă morcovul tăiat rondele, rădăcina de pătrunjel tăiată mărunt, țelina rasă pe răzătoare sau tăiată felii subțiri și se continuă fierberea.
  5. Se pregătește compoziția pentru perișoare, prin amestecarea cărnii de porc cu cea de vită, împreună cu orez, ou, pătrunjel, ceapă, sare, piper.
  6. Se formează perișoare, apoi se pun la fiert în ciorbă.
  7. Se adaugă, la final, pătrunjel și mărar tocate mărunt.

Ciorba de perișoare poate fi servită imediat, cu grijă să fie răcită suficient pentru a nu frige pe nimeni. Poate fi consumată cu alte alimente, cum ar fi smântâna, în funcție de preferințe. Poftă bună!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
E obligatoriu de la 1 ianuarie în toată România. Legea impusă Uniunea Europeană
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro