Care este originea ciorbei de perișoare și cine a gătit-o prima dată. Cum se făcea acest fel de mâncare în urmă cu 100 de ani. Lista ingredientelor de care ai nevoie și modul de preparare a felului de mâncare.
Se spune că primele perișoare au fost gătite în Orientul Mijlociu sau în Asia, unde gospodinele amestecau carnea tocată cu condimente, ierburi aromatice și cereale pentru a pregăti mese consistente și totodată nutritive. Grecii și romanii aveau un preparat similar, pe care-l numeau kreaftous sau isicia.
Aceste perișoare timpurii erau adesea făcute din carne tocată de vită, miel sau porc, amestecată cu pesmet, ceapă, usturoi și o varietate de ierburi aromatice și condimente. Grecii și romanii își găteau adesea perișoarele în sos de roșii sau bulion, creând o supă aromată.
Ciorba de perișoare este, în rândul românilor, una dintre cele mai iubite preparate. Lucreția Opreanu a dezvăluit în cartea sa de bucătărie românească o rețetă veche de aproximativ 100 de ani a preparatului în cauză, potrivit pentru o familie formată din patru membri.
„Oasele din carne se fierb cu 1 litru apă până scade la jumătate. Strecurăm, îndoim cu zeama de varză (dupa gust), punem pe foc să fiarbă, adăugăm 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 țelină rasă pe răzătoare sau tăiată felii subțiri.
Din ¼ kg carne de porc sau vițel tocată, 2 lingurițe de orez, 1 ou, pătrunjel verde tocat, ceapă tocată, sare, piper, amestecate bine formăm perișoarele (de mărimea unui ou de porumbel), le punem să fiarbă în zeamă de varză clocotită, când sunt fierte, servim cu mărar și pătrunjel verde tocat. Ciorba se poate prepara și cu borș îndoit cu apă caldă”, arată textul rețetei.
Ciorba de perișoare poate fi servită imediat, cu grijă să fie răcită suficient pentru a nu frige pe nimeni. Poate fi consumată cu alte alimente, cum ar fi smântâna, în funcție de preferințe. Poftă bună!