Gafa colosală a noului ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu. Cât crede el că este salariul minim din România

Gafa colosală a noului ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu. Cât crede el că este salariul minim din România
Cum a reacționat când a aflat

Noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, și-a luat în primire postul, dar nu are habar cât este salariul minim din România.

Noul ministru de Finanțe: „Nu are cum să fie atât salariul minim”

El a spus într-o conferință de presă că salariul minim net de aproximativ 1600 de lei, în timp ce salariul brut ar fi 2.380 de lei.

Noul ministru de Finanțe a fost întrebat cât este salariul minim pe care un român îl încasează în mână.

„Este în jur de 1600. Și ceva”, a răspuns Dan Vîlceanu. Reporterul a ținut să îl corecteze, spunându-i că este 1.386 de lei.

„E 2.380 cred. Da, 2.300 salariul minim brut. Nu are cum să fie 1300”, a spus ministrul.

Salariul minim brut în România este de 2.300 de lei, iar în urma taxelor plătite către stat în valoare de 45%, angajatul rămâne cu un salariu în mână de 1386 de lei.

În privința salariul mediu net, acesta este de 3.561 de lei. Cu toate acestea, sunt mulți români care trăiesc de pe o lună pe alta cu salariul minim.

De câți bani are nevoie o familie din România pentru un trai normal

Într-adevăr, este greu de crezut că românii cu salarii minime pe economie se pot descurca cu puțin peste 1300 de lei lunar, în condițiile în care chiriile sunt minim 1000 de lei, iar prețurile alimentelor au crescut.

Potrivit unui studiu actualizat în 2019, INS aproximează că valoarea coșului minim de consum este de 1.404 de lei pe lună pentru o familie formată din doi adulți și doi copii. Iar în acești bani intră doar mâncarea, neapărat gătită acasă și nu comandată sau în oraș.

În privința traiului, o familie formată din doi adulți și doi copii ar cheltui lunar 6.726 de lei, bani care includ cheltuieli diverse, de la întreținere la alimentație sau chirie.

Ministrul Finanțelor: „Cred că salariile ar trebui să rămână ca până acum”

Ministrul Finanțelor a declarat astăzi că există o propunere în Parlament privind alinierea salariului minim la coșul de consum. Există, totuși, o singură problemă.

Cât ar fi un salariu în regulă? Există o propunere în Parlament despre racordarea salariului minim la coşul de consum, doar că preţurile cresc constant. Cred că salariile trebuie să rămână ca până acum”, a declarat Dan Vîlceanu.

El a depus miercuri, 18 august, jurământul, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat propunerea de numire în funcție. Liderul PNL Ludovic Orban a votat împotriva numirii lui Dan Vîlceanu în fruntea Ministerului Finanțelor, spunând că este o propunere care prezintă „riscuri”.

Liberalul s-a referit la dosarul de evaziune fiscală privind firma familiei lui Dan Vîlceanu, din care acesta a fost scos după ce s-a dispus clasarea pentru fapta care l-a vizat.

Dan Vîșceanu este de profesie economist și a terminat studiile la Universitatea de Vest din Timișoara. El are 42 de ani și a lucrat pentru compania Trefo SRL, firmă care este controlată de familia sa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI