Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a scăpat definitiv de condamnarea la șapte ani de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa, în urma unei decizii luate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 15 ianuarie 2025. Această hotărâre pune punct unui caz intens mediatizat și controversat, în care inițial Popoviciu și alți inculpați au fost condamnați pentru fapte de corupție.
Decizia ÎCCJ a confirmat soluția de achitare pronunțată în 2024 de Curtea de Apel București, unde judecătorii au concluzionat că „fapta nu există”. În minuta publicată de ÎCCJ, se menționează:
„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și părțile civile Statul Român prin Ministerul Finanțelor și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București împotriva sentinței penale nr. 110/F din data de 12.07.2024 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția I penală, în dosarul nr. 46/1/2020.”
Dosarul Ferma Băneasa a fost inițiat în 2012, când Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început să investigheze modul în care un teren de 224 de hectare din nordul Bucureștiului a ajuns să fie folosit ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, o societate controlată de Gabriel Popoviciu.
Procurorii au susținut că terenul, aflat în proprietatea publică a statului și gestionat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), a fost subevaluat la un dolar pe metru pătrat, în condițiile în care valoarea reală era de aproximativ 150 de euro/mp. Aceștia au estimat un prejudiciu de peste șase trilioane de lei vechi cauzat USAMV și statului.
În 2017, Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, însă afaceristul a fugit în Marea Britanie înainte de pronunțarea sentinței. În 2021, cererea de extrădare formulată de autoritățile române a fost respinsă de instanțele britanice.
În 2024, Curtea de Apel București a dispus achitarea lui Gabriel Puiu Popoviciu și a celorlalți zece inculpați, motivând că „fapta nu există”. Printre cei achitați s-au numărat Cornel Șerban, fost șef al DGIPI, și Ioan Nicolae Alecu, fost rector al USAMV. Această decizie a fost atacată de DNA și de părțile civile, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv apelurile pe 15 ianuarie 2025.
Procurorii au acuzat că afacerea prin care terenul de la Ferma Băneasa a fost transferat către SC Băneasa Investments SA a încălcat legislația, subevaluând terenul și cauzând pierderi financiare semnificative statului. În schimb, avocații lui Popoviciu au susținut că tranzacțiile au fost legale și că valoarea terenului a fost stabilită conform normelor de la momentul respectiv.
Decizia definitivă de achitare a ridicat întrebări legate de modul în care sunt investigate și gestionate cazurile de corupție de mare amploare în România. De asemenea, cazul subliniază dificultățile întâmpinate în colaborarea internațională pentru aducerea în fața justiției a persoanelor condamnate care se află în afara țării. Achitarea lui Gabriel Puiu Popoviciu marchează finalul unui dosar cu implicații juridice și economice profunde.