Frunzele de usturoi s-au îngălbenit? Ce trebuie să faci pentru a-ți salva cultura

de: Ștefan R. Apostol
02 05. 2022

În procesul cultivării usturoiului, există o îngălbenire naturală asociată cu sfârșitul sezonului de vegetație, spun specialiștii. Aceasta apare în mod cauzal atunci când încălcarea regulilor de plantare duce la apariția unor boli sau la abaterea de la normele de dezvoltare fizico-biologică în timpul sezonului de vegetație din cauza daunelor provocate de dăunători. Pentru a identifica îngălbenirea frunzelor de usturoi, luați în considerare posibilele cauze ale acestui proces dăunător. Vedeți care sunt modalitățile pozitive și consecvente de a proteja cultura de factorii negativi care afectează randamentul și calitatea usturoiului. Specialiștii în domeniu au câteva recomandări, precum și dovada cauzelor îmbolnăvirii frunzelor de usturoi, după cum sunt prezentate în cele ce urmează.

Care este cauza îngălbenirii frunzelor de usturoi

Usturoiul este împărțit în 2 grupe, și anume usturoi de primăvară și usturoi de iarnă. Îngălbenirea frunzelor de primăvară este mai frecventă la usturoiul de iarnă. Cauzele îngălbenirii pot fi defalcate după cum urmează.

  • Factori de stres cauzate de încălcarea tehnicilor agronomice de cultivare.
  • Infectarea plantelor de către microbiota fungică și microbiană.
  • Infestarea cu dăunători.
  • Încălcarea regulilor de cultivare care determină îngălbenirea frunzelor de usturoi.

 

Pentru a identifica cauzele și a lua măsuri în timp util pentru a proteja usturoiul de îngălbenirea prematură a frunzelor, este necesar, inițial, să se respecte în mod clar toate tehnicile agronomice de cultivare:

  • Pregătirea solului și fertilizarea.
  • Selectarea și pregătirea materialului săditor.
  • Plantarea corectă.
  • Îngrijirea în perioadele de toamnă, iarnă și primăvară/vară.

 

În cazul în care îngălbenirea frunzelor de usturoi este cauzată de încălcarea tehnicilor de plantare, o bună îngrijire, fertilizarea și udarea la timp vor compensa lipsa de îngrijire, iar planta va oferi un randament decent de căpățâni de usturoi după formarea de noi lăstari.

Fertilizarea incorectă a usturoiului

Îngălbenirea frunzelor de usturoi primăvara poate fi cauzată de lipsa de nutrienți de azot. Pentru a păstra azotul în stratul care conține rădăcini și nu în straturile inferioare cu apă, trebuie să folosiți sulfat de amoniu sau uree ca parte a unui îngrășământ complet pentru usturoi atunci când pregătiți solul în toamnă, spun specialiștii.

Dacă nu se aplică niciun îngrășământ din toamnă, din diverse motive, și la începutul primăverii, când frunzele usturoiului încep să se îngălbenească, primul îngrășământ pentru usturoi trebuie să fie un îngrășământ cu azot, iar odată ce plantele încep să crească, se aplică alte îngrășăminte în conformitate cu tehnica agricolă a acestei culturi. Specialiștii spun că în primăvara ploioasă, este mai bine să se alimenteze cu azot sub formă de amoniu și amidă, uree, sulfat de amoniu.

Boli ale plantei de usturoi care însoțesc îngălbenirea frunzelor

Bolile usturoiului care provoacă îngălbenirea frunzelor includ:

  • Putregaiul alb și putregaiul.
  • Aspergillus niger.
  • Penicillium albastru sau verde.
  • Fusarium wilt.
  • Peronospora.
  • Rugina usturoiului.

 

Rugina, mucegaiul și roua sunt boli fungice-bacteriene. Ele afectează plantele în principal la sosirea vremii calde și umede sau uscate și calde, în timpul căreia miceliul se dezvoltă intensiv în sol și pe sol. În acel moment se formează sporangii cu spori, care inițiază o nouă infestare.

Unii spori supraviețuiesc în sol timp de 25 până la 30 de ani. Prin urmare, dacă frunzele de usturoi se îngălbenesc și se constată o creștere fungică pufoasă de culoare alb-cenușie deschisă la baza frunzelor, de-a lungul tulpinilor, rădăcinilor și uneltelor, tratamentul trebuie început imediat.

Măsuri de combatere a bolilor care provoacă îngălbenirea frunzelor de usturoi

Îngălbenirea vârfurilor frunzelor de usturoi, care se răspândește rapid pe tot discul foliar și crește numărul de plante îngălbenite la fața locului, este o dovadă clară a unei boli fungice care afectează planta.

Dacă ciuperca este descoperită în perioada de secetă, este necesar să se mărească umiditatea solului prin udare. Cel mai bine este să udați patul de usturoi cu soluție de nitrat de amoniu pentru a crește rezistența plantei la infecție.

Fusarium, otrăvirea și unele putregaiuri pot apărea rapid pe usturoi în timpul perioadelor umede cu temperaturi ridicate ale aerului. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să slăbiți solul pentru a reduce conținutul de apă al acestuia

Se poate efectua fertilizarea, și mai practic. Conținutul de oligoelemente pe frunziș. Pentru a nu se deranja cu definirea fiecărei boli și selectarea individuală a medicamentelor care protejează planta de fiecare boală, este mai bine să se apeleze la agenți biologici.

O modalitate eficientă de a opri bolile este de a trata plantele cu agenți biologici care sunt sănătoși și inofensivi pentru membrii familiei, animale, insecte benefice și alte animale mici. Printre acești agenți se numără fungicidele biologice, printre care se numără.

  • Fungicide biologice naturale – atunci când sunt afectate de otrăvire, rugină, phytophthora, putregaiul rădăcinilor.
  • Trichodermin – pentru putregaiul rădăcinilor.
  • Ampicilină – pentru controlul odiosului.
  • Micotoxină – crește activitatea microflorei pozitive subterane și sporește imunitatea plantelor la boli.

 

Utilizarea biofungicidelor în amestecuri de rezervor reduce numărul de tratamente, îmbunătățește rezistența la boli a usturoiului și promovează formarea unor producții suficient de mari de bulbi de usturoi sănătoși. Plantele și solul sunt tratate cu biocide. Pregătirea amestecului de rezervor și tratarea plantelor și a solului trebuie să se efectueze în strictă conformitate cu recomandările specialiștilor.