Unul dintre cele mai cunoscute și benefice fructe pentru organismul uman este interzis în orice închisoare de pe Glob. Deținuții nu au voie să se apropie de el, atâta timp cât se află în spatele gratiilor. Despre ce aliment este vorba. Nici vorbă de fructe exotice.
Te-ai întrebat vreodată ce reguli strice trebuie să respecte deținuții în penitenciare? Ei bine, una dintre ele constă în faptul că persoanele încarcerate nu au voie să consume sau să aibă în posesia lor lămâi. Deși poate părea banal și ciudat în același timp, explicația specialiștilor pare a fi destul de simplă.
Lămâia și derivatele sale pot fi folosite, în primul rând, pentru a obține alcool. De asemenea, acidul citric din lămâie se poate utiliza pentru a dizolva substanțe interzise precum cocaina sau heroina, cel mai des întâlnit drog din închisori.
Cei care reușesc să introducă orice tip de obiecte interzise în penitenciare, atunci când își vizitează rudele și persoanele cunoscute, riscă amenzi usturătoare din partea statului. Sancțiunile se încadrează în sume cuprinse între 100 și 500 de lei, potrivit legislației.
Pe de altă parte, atunci când sunt introduse, în mod ilicit, obiecte contondente sau electronice, precum telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, persoanele în cauză comit o infracţiune şi riscă o amendă sau pot fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform anp.gov.ro.
„Introducerea în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool
(1) Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta este săvârşită de către personalul administraţiei locului de deţinere sau personalul centrelor de reţinere şi arestare preventivă, pedeapsa este închisoarea de la un an la 5 ani.
(3) Tentativa se pedepseşte.”, se arată pe site-ul oficial al instituției.
Citește și 8 ani de închisoare pentru Shakira! Vestea a venit ca un fulger, ce se va întâmpla în curând