Fructul dragostei a început să fie cultivat și în România. Cum trebuie consumat
Unul dintre cele mai populare și gustoase fructe din lume va fi cultivată, în curând, și în România. Din cauza schimbărilor de climă ce au influențat agricultura, într-un fel sau altul, fermerii adaptează fructe și legume care nu puteau crește, până acum, pe meleagurile țării noastre. Ce rod este considerat fructul dragostei.
România va cultiva rodii
În România, rodia nu va mai fi considerat un fruct exotic, în viitorul apropiat. Cunoscut drept fructul dragostei, acest rod gustos, de culoarea roșie, va crește și la noi în țară, după ce fermierii autohtoni au luat hotărârea de a crește noi fructe și legume pe terenurile noastre agricole.
Prin urmare, agricultorii au anunțat că vor cultiva rodii în zonele sudice, pe litoral și în câmpia de Vest a României. Rodia este un fruct exotic originar din Asia, cultivat de mii de ani în zona mediterană, ce face parte din familia Punicaceae.
În Europa, rodia a apărut încă din secolul al VIII-lea, după ce arbustul a fost adus în Spania de către arabi. Rodia se cultivă și în regiunea Provence din Franța, încă din timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. În anii 1700, rodia apare inclusiv în Anglia și Statele Unite ale Americii, fiind cultivată în California și Arizona. Pe lângă faptul că sunt aspectuoase și extrem de gustoase, rodiile au mulți antioxidanți.
Cum alegem cele mai bune rodii
Atunci când alegem rodiile, specialiștii ne recomandă să examinăm atenți floarea uscată de la baza fructului și la sepalele acestuia. E important de știut că staminele florii trebuie să fie bine uscate, însă nu fie mucegăite. Cu alte cuvinte, dacă staminele și sepalele rodiei sunt bine uscate și se rup ușor, asta înseamnă că fructul este copt.
Un alt indiciu este greutatea rodiei. Un fruct copt va fi plină de suc, ceea ce înseamnă că va fi mai grea. O rodie coaptă are culoarea cât mai roșie, cu unele pete brune, iar coaja arată ca pielea puțin uscată.
E important să știm cum se curăță corect o rodie. Trebuie să tai fructul exotic în jumătăți sau în sferturi, în funcție de mărime. Apoi, îndepărtezi alveolele pline de boabe și bați fructul cu o lingură de lemn. Semințele o să cadă singure, doar acelea sunt comestibile.
Rodiile sunt extrem de hrănitoare și delicioase. Se pot folosi în dulcețuri, gemuri, prăjituri sau ca decor pentru a orna clătitele.