Fructul care umple românii de bani, de fapt. Cine a ales să îl cultive în livada a dat lovitura cea mare

Fructul care umple românii de bani, de fapt. Cine a ales să îl cultive în livada a dat lovitura cea mare
Care este fructul care-i umple de bani pe romani

Nu multe persoane știu asta. Deși toată lumea știe că cireșele și căpșunele sunt printre cele mai costisitoare fructe de pe piață, iată care este, de fapt, vedeta care face românii bogați. Cine a ales să îl cultive în livada a dat lovitura cea mare.

Care este fructul care-i umple de bani pe români

Pentru cine crede că cireșele, merele, căpșunele sau pepenele sunt cele mai scumpe fructe de pe piața românească, ei bine, studiile arată că vedeta de pe piață sunt, de fapt, nucile. Aceste fructe lemnoase se află în topul producătorilor din Europa, dar şi în afacerile care se bazează pe această cultură.

Statisticile oficiale arată că țara noastră produce, an de an, peste 50.000 de tone, nucile româneşti fiind o sursă consistentă de profit.

Indiferent că sunt în stare naturală sau folosite în salate, prăjituri, dulceţuri şi siropuri, nucile românești sunt exportate în număr mare în Germania şi Statele Unite ale Americii, cea mai mare cerere fiind cea pentru nucile verzi.

„Miezul de nucă este foarte versatil pentru că el se potriveşte mai multor feluri de carne. la carnea de vită, la carnea de struţ, la carnea de pui, poţi să faci un şniţel şi în loc de pesmet foloseşti nucă pisată.”, a declarat Cosmin Toma, bucătar şef, potrivit stirileprotv.ro.

Nucile verzi, considerate o adevărată delicatesă

Nucile în coajă verde se exportă de la un centru de valorificare din Bistriţa Năsăud, pentru al treilea an la rând. Specialiștii spun că principalii clienți sunt negustorii din Germania care plătesc un euro pe kilogram, iar apoi le transformă în dulceaţă, considerată o reală delicatesă.

La noi în țară, românii scot bani frumoși din buzunar pentru un borcan de dulceaţă de nuci verzi, care costă cel puţin 22 de lei.

În multe locuri, afacerile cu nuci româneşti au început cu fonduri europene. Unul dintre cei mai mari procesatori de nucă din ţara are fabrica la Ciugud, în judeţul Alba. De aici pleacă anual mii de tone de nucă şi produse ce au la bază miezul de nucă, în 26 de ţări de pe 3 continente.

Cea mai mare pepinieră de nuci româneşti se afla în Mureş, de unde sunt livrate, în fiecare an, 40.000 de fructe. Dacă miezul este folosit mai mult în alimentaţie, ceea ce nu mulți știu este că din coaja de nucă se pot face peleți pentru încălzirea locuinţei, iar frunzele sunt folosite în industria cosmetică.

„Peste 4.000 de tone anual în cele trei continente Europa, Asia şi America facem export de nucă şi miez de nucă/am început să dezvoltăm produse care au la bază ca matetrie primă nucă/mixuri din diferite fructe uscate, batoane cu nucă, nucă caramelizată.”, spune Alexandru Chiric, CEO companiei de la Ciugud.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI