Fructul care miroase cel mai urât. De ce este considerat ”regele fructelor”, de fapt. Descoperă beneficiile pentru sănătate ale fructului durian, în articolul de mai jos.
Durian, fructul care miroase cel mai urât este considerat ”regele fructelor”. Cei pasionaţi de emisiunile TV culinare, cu siguranţă au auzit de mirositorul durian, un fruct exotic care creşte în special în Asia de Sud-Est, respectiv Indonezia, Thailanda, Malaezia, și este dnumit şi ”regele fructelor”.
În ciuda mirosului său respingător, cei care îl consumă spun că este foarte bun, dar şi foarte sănătos.
Durian se distinge prin coaja ţepoasă de culoare verde, în timp ce pulpa poate fi galbenă, albă, roşie sau chiar verde. De asemenea, seminţele fructului ciudat sunt foarte mari.
Pulpa unui fruct durian ajuns la maturitate cântăreşte aproximativ 500 de grame, având o lungime de 30 de centimetri şi diametrul de 15 centimetri.
Opiniile privind mirosul acestui fruct sunt total diferite, Unii spun că este un miros acceptabil, alţii spun că este pur şi simplu scârbos. Mirosul a fost descris ca o combinaţie de sulf, canalizare, miere, ceapă mucegăită şi caramel – toate amestecate.
Pe de altă parte, un studiu a arătat că fructul durian conţine nu mai puţin de 44 de compuşi activi, dintre care unii îi conferă mirosul respingător de sconcs sau de ouă clocite.
Astfel, durian este un fruct interzis în mai multe hoteluri sau locuri publice din Asia de Sud-Est, din cauza mirosului scârbos.
Deşi poate fi mâncat așa cum este, fructul durian poate fi integrat şi în diverse reţete savuroase sau chiar şi în deserturi. Pulpa durianului şi seminţele sunt comestibile, cu precizarea că cele din urmă trebuie mai întâi gătite.
Gustul fructului este combinația ciudată dintre brânză, migdale, usturoi şi caramel, însă cei care l-au gustat spun că ar mai repeta experienţa. De asemenea, din durian se poate face suc, supă sau chiar îngheţată, din pulpa fructului, iar seminţele pot fi consumate coapte sau fierte.
Durian este întrebuinţat şi în scopuri terapeutice, pentru că s-a demonstrat că este unul dintre fructele cu cel mai ridicat conţinut de substanţe nutritive.
357 de calorii
66 de grame de grăsimi
66 de grame de carbohidraţi
9 grame de fibre
4 grame de proteine
Vitamina C – 80% din doza zilnică recomandată
Tiamină – 61% din doza zilnică recomandată
Mangan – 39% din doza zilnică recomandată
Vitamina B6 – 38% din doza zilnică recomandată
Potasiu – 30% din doza zilnică recomandată
Riboflavină – 29% din doza zilnică recomandată
Cupru – 25% din doza zilnică recomandată
Acid folic – 22% din doza zilnică recomandată
Magneziu – 18% din doza zilnică recomandată
Niacină – 13% din doza zilnică recomandată
Asiaticii folosesc durianul pentru combaterea febrei, icterului sau afecţiunilor pielii. Printre alte beneficii, durianul protejează împotriva cancerului, reduce riscul apariției bolilor de inimă, are efect anti-bacterian și fungic ți reglează glicemia.