Fructul care este pericol mare pentru sănătate. De ce trebuie să-l evităm

de: Anca Lupescu
20 03. 2021

Fructele sunt cu siguranță sănătoase și pline de vitamine și alte substanțe nutritive. Cu toate acestea, trebuie să ai mare grijă la ce fel de fructe alegi, pentru că unele dintre ele reprezintă un real pericol pentru sănătate.

Fructul care îți poate pune în pericol sănătatea

Zicala celebră „un măr pe zi ține doctorul la distanță” este adevărată, însă nu și dacă vorbim despre merele din comerț care arată ca în reviste.

Cu toate că merele sunt pline de fibre și vitamine, unele mere, în special cele cumpărate din hipermarketuri, sunt acoperite de o peliculă de ceară. Aspectul devine senzațional și foarte atrăgător, însă această ceara care face ca merele să devină strălucitoare să să pară desprinse din reviste, este extrem de periculoasă pentru organism.

Merele au de obicei propriul strat de ceară naturală pe coajă, însă comercianții aplică un strat de ceară sintetică comestibilă pentru a face fructul mai atrăgător, asta după ce sunt spălate, iar stratul de ceară naturală este îndepărtat.

Astfel de mere acoperite de ceară de carnauba ajută merele să aibă o viață mai lungă. Fructele vor rămâne cu un aspect plăcut și proaspăt timp de multă vreme. Cu toate acestea, gustul nu e deloc asemănător cu un măr normal, fără ceară.

Ceara aplicată pe mere poate avea ca efect respirația anaerobă, adică această ceară acționează ca o barieră de oxigen. Astfel, fructele pot arăta foarte proaspete, iar în interior să fie fără gust și chiar trecute.

Cum scapi de ceara artificială de pe mere

În ceea ce privește sănătatea oamenilor, această peliculă aplicată pe ceară poate fi foarte periculoasă pentru organism.

În timp ce ceara naturală prezentă la mere este ușor de digerat și nu dăunează organismului, ceara artificială nu este atât de ușor asborită și poate face rău la nivelul intestinului subțire sau al colonului.

”Ceara naturală prezentă în mere este ușor de digerat și nu dăunează corpului. Pe de altă parte, acoperirea cu ceară artificială se face pentru a păstra merele cât mai mult posibil. Ceara utilizată nu poate fi ușor absorbită de organism și poate fi dăunătoare pentru colon sau intestinul subțire”, potrivit medicului nutriționist Anju Sood, citat de Greatdoc.ro.

În plus, spune un cunoscut dietetician, merele acoperite cu ceară pot provoca probleme respiratorii, ulcere sau infecții.

Pentru ca nimic din aceste lucruri să nu se întâmple în organism, sfaturile sunt următoarele:

  • Scufundă merele în apă fierbinte până ce toată ceara artificială este îndepărtată. Spală bine mărul înainte de îl consuma!
  • Amestecă o lingură de zeamă de lămâie cu o lingură de bicarbonat de sodiu și puțină apă. Scufundă merele în acest amestec, apoi spală-le cu o periuță și clătește-le cu apă curată.
  • Pune merele în apă cu oțet, apoi spală-le bine și sunt gata de consumat.
  • O altă metodă de a scăpa de ceară este să cureți coaja mărului. Obișnuiește-te să speli bine merele și în general toate fructele ale căror coajă o consumi, indiferent că au sau nu ceară pe ele!