Fructele sunt recomandate în orice anotimp, fie că e vară sau iarnă. Totuși, pomicultorii au fost încurcați de vremea schimbătoare, motiv pentru care sunt nevoiți să scoată pe piață mai puține fructe decât de obicei. Iată despre ce e vorba.
Din cauza temperaturilor foarte mici, mai bine de 50% din recolta perelor este compromisă, spun pomicultorii.
Aproape 50% din producţia de pere este afectată, acesta este anunţul pomicultorilor, care au transmis faptul că recolta a fost grav afectată de temperaturile foarte mici din primăvară.
„Primăvară foarte capricioasă. Am avut minus 5 grade. Frigul de atunci a afectat destul de tare producția la pere și nu numai la pere, cam la tot ce avem. Am cules foarte repede anul acesta, pentru că nu a fost așa de mare cantitate. A scăzut destul de mult. La unele soiuri, chiar cu mai mult de jumătate”, a transmis Ionela Morar, fermier.
Te-ar putea interesa și: Câți bani cheltuie românii pe fructe și legume. Pe care le preferă
Astfel, dacă într-un an cât se poate de normal producția de pere la hectar era de 30 de tone, anul acesta este pe jumătate, doar 15-16 tone.
Frigul a afectat considerabil calibrul perelor, iar asta înseamnă că aceste fructe nu vor mai fi prezente în lăzile magazinelor ca în anii precedenți.
„Încercăm să le vindem, cele mari și frumoase, la piață, la magazine, celelalte, micuțe, pentru țuică, pentru dulcețuri, pentru industrie”, mai spune fermierul.
Totuși, dacă producţie nu e, nici profitul nu va mai fi.
Pe lângă cele menționate mai sus, vor fi înregistrate cantităţi mai mici şi când vine vorba de ţuică sau alte băuturi spirtoase realizate din fructe.
Citește și: Fructul care ține bătrânețea la distanță și are grijă de inimă. Descoperire senzațională pentru sănătatea ta