Fructele exotice pe care românii le pot planta din 2023. Pomii au fost aclimatizaţi la Staţiunea Pomicolă Istrița
România, datorită climatului său, era un loc imposibil pentru a planta fructele exotice, atât de căutate de unii români. Dar, după o lungă perioadă de cercetare și experimente, acest lucru se poate face acum și aici. Conform cercetătrorilor de la Staţiunea Pomicolă Istrița, s-a reușit aclimatizarea pomilor care au ca rod fructe exotice.
Fructe exotice cultivate acum și în România
Deși, de câțiva ani, se cultivă banane, de exemplu, în România, cercetătorii au decis că este cazul să aclimatizeze și alte soiuri de pomi fructiferi de acest timp. Conform celor de la Staţiunea Pomicolă Istrița, acum se pot cultiva și alte fructe exotice. Altele, îna fară de banane și chiar portocale. În urma unor cercetări amănunțite specialiștii de la stațiunea buzoiană au reușit să aclimatizeze și să cultive culturi de kaki, kiwi sau curmal chinezesc.
„Avem specii pomicole noi, plante la ghiveci. Vorbim de kiwi, vorbim de smochini, chiar și asimina triloba, sau banana nordului, cum îi mai spunem noi. Sunt specii destul de noi și interesante.
Avem deja o ofertă, la prețuri ce variază de la 15 lei, până la 50 de lei, așa cum este o plantă care vine la ghiveci, o plantă mai nouă cum ar fi kiwi. Mai întâi se face o groapă destul de generoasă, între 30 și 50 de centimetri în diametru.
Ulterior planta cu balotul de pământ se așază central în groapă, apoi adăugăm pământ până reușim să umplem complet groapa. Tasăm și udăm bine”, a declarat Rareș Pândaru, șef Stațiunea de Cercetare Pomicolă, conform Adevărul.ro.
Până de curând România importa mare parte din fructele exotice regăsite pe piață. Acum se pare că acest lucru se poate face și aici, ca urmare a reușitelor de la Staţiunea Pomicolă Istrița.
Culturi de kaki, kiwi sau curmal chinezesc, fructele exotice pentru fermierii români
Așa cum preciza specialistul, în 2023, românii pot achiziționa semințe aclimatizate climei locale pentru a cultiva fructe exotice. Nu se pune problema să concurăm cu state care cultivă asta în mod regulat, precum China sau Koreea de Sud, dar pentru necesaru local, fermierii pot avea astfel fructele exotice în culturi, cum sunt cele de kaki.
China, cel mai mare cultivator de kaki, produce anual aproximativ 3,3 milioane de tone din fructele exotice de acest tip. Pe următoarele locuri se află Koreea de Sud cu 198 mii de tone și Japonia cu 193 de mii de tone. Astfel de culturi, datorită climei mediteraneene, se regăsesc și în Italia, în India și în alte câteva state. Pentru România și fermierii români este un prim pas, reușit am spune noi, când vine vorba de fructele exotice și culturile de acest tip.