Fructele care te scapă de boli în sezonul rece. Sunt ieftine, toți românii trebuie să le consume

de: Ana Chivu
29 11. 2020

Ce fructe trebuie să consumi special pentru sezonul rece? Meniul tău trebuie să varieze și să fie eficient pentru ca organismul să poată lupta cu bacteriile și virozele momentului. Ce trebuie că mănânci mai des?

Fructe pe care trebuie să le consumi în sezonul rece

Organismul tău are nevoie de un suport în plus în sezonul rece, mai ales în aceste vremuri. Cele mai iubite fructe ale sezonului sunt și foarte benefice pentru organism. Mai exact, mandarinele! Ele sunt semnul că afară se răcește, sărbătorile de iarnă urmează să vină, iar anul nou se grăbește și el să ne arate noi întâmplări. Mandarinele sunt mai ușor de decojit decât portocalele și deci sunt și mai ușor de înfulecat pe grabă atunci când simți că nu mai ai energie, ți-e poftă de ceva dulce sau doar pentru o simplă gustare între mese. Acestea sunt și foarte benefice și au 50 de calorii pe fruct, deci o nimica toată.

Mandarinele au mulți antioxidanți care luptă cu efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor și previn stresul, una din principalele cauze ale instalării cancerului. De asemenea, au din plin vitamina C și D și minerale, acid folic, fibre și flavionoide. Mai mult decât atât, sunt bune pentru digestie și sunt cunoscute drept fuructele detox pentru că pot alunga stresul și anxietatea prin acțiunea lor benefică asupra neurotransmițătorilor.

  • 85% apă
  • aproape 2 grame de fibre
  • 1 gram de proteine
  • 13 grame de carbohidrați
  • 15% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A (bună pentru piele, vasele de sânge și oase)
  • 45% din DZR de vitamina C
  • 5% din DZR de acid folic
  • 5% din DZR de potasiu

Alte fructe pe care să le consumi în sezonul rece

Mere
Varză de bruxelles
Conopidă
Pere
Struguri
Sfeclă
Dovleac și dovlecei
Ciuperci
Gutui
Nuci

Care din ele conțin cel mai mare conținut de zahăr?

1. STRUGURII – 18,1 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
2. BANANELE BINE COAPTE – 15,6 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
3. MANGO – 14,8 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
4. CIREȘELE – 14,6 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
5. MERELE – 13,3 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
6. ANANASUL- 11,9 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
7. KIWI – 10,5 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
8. PERELE – 10,5 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
9. RODIILE – 10,1 grame de zahăr la 100 de grame de fruct.

Când trebuie să le consumi?

-Înainte și după sport (Corpul va folosi zaharurile din fructe ca să-și ia doza de energie necesară înainte de un antrenament, dar și ca să “refacă” nivelul de energie pierdută după un antrenament)
-Mânâncă fructe dimineața la micul dejun pe stomacul gol
-Nu mânca fructe imediat după masă (Imediat cum fructul vine în contact cu mâncarea din stomac și cu sucurile digestive, întreaga masa de alimente începe să se “strice”. -Orice proteină din stomac va suferi o stagnare digestivă, orice carbohidrat va fermenta. Totul devine acid), arată lorenaburlacu.ro.