În urmă cu 19 ani, România intra într-un proces extrem de lung și costisitor cu frații Micula, doi oameni de afaceri români, cu cetățenie suedeză, proprietari ei companiei European Drinks. Cu multe tergiversări, decizii ale Comisiei Europene, și într-un final cu o decizie dată de un tribunal din America în favoarea celor doi afaceriști, frații Micula au reputat o victorie în instanță împotriva României.
Startul acestui proces extrem de lung și costisitor, începea în 2005, moment la care statul român lua decizia de a retrage facilități fiscale care stăteau la baza unei scheme de încurajare a investițiilor. Decizia de retragere, spun cei de la Gândul.ro, era luată cu 4 ani înainte de expirarea termenului.
În această situație, ceoi doi oameni de afaceri, frații Ioan și Viorel Micula, români cu cetățenie suedeză, și proprietari ai companiei European Drinks, iau decizia de a da statul român în judecată, cerând sume imense drept despăgubire.
Lucrurile aveau să fie tergiversate până în 2013, când la Washington, la Tribunalul Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) lua decizia de a obliga România să plătească celor doi peste 400 de milioane de euro sub forma de despăguburi.
După decizia din 2013, România avea să plătească aproximativ 215 milioane de dolari, parte din suma stabilită, mai spune publicația citată. Astfel că, frații Micula, miliardarii României. mai aveau de primit 140 de milioane de dolari, la care se adăuga și dobânzi.
Decizia avea să fie contestată de România, cerând ajutorul Comisie Europene ce avea să întoarcă tot cursul lucrurilor, după ce stabilea că aceste despăgubiri erau ilegale, din prisma legislației europene în vigoare. În baza acestor constatări, României i se interzicea continuarea plăților cîătre frații Micula, ulterior fiind parafată și de Curtea de Justiție a UE.
În același timp, conform aceleiași decizii, România trebuia să recupereze sumele deja plătite, adică cele 215 milioane de dolari, iar de partea cealaltă, cei doi afaceriști atacau decizia prin deschiderea de noi procese, inclusiv în SUA.
În acest nou proces deschis dincolo de ocean, deși reprezentanții statului român au încercat să combată demersul celor doi, aducând ca argumente inclusiv deciziile luate de CE și CJUE, precum și faptul că instanțele americane nu au calitatea de a analiza speța, având în vedere că între România și Suedia există un tratat de protejare reciprocă a investiţiilor care cuprinde și clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID. Argumentul a fost consolidat de avocați prin faptul că legislația europeană declarase acest tratat invalid, potrivit legislației UE.
Dar marea surpriză a venit la contraargumentele instanței americane, care spun că la momentul declanșării inițiale a litigiului și deschiderea dosarului în instanța americană, anul 2005, România nu era membră a UE, deci, în consecință, deciziile luate de CJUE nu sunt valide.
Astfel că, în urma analizelor, tribunalul ICSID din America a decis în favoarea celor doi afaceriști, astfel că România va trebui să plătească restul sumelor datorate către frații Micula, la care se vor adăuga dobânzile penalizatoare, ca urmare a întârzierilor. Așadar, asistăm la vești bombă în procesul cu frații Micula, care durează de 19 ani, și în urma căruia România are de plătit sume fabuloase.