Frații Dedeman, achiziție de proporții. Au bătut toate recordurile din România: plată de 200 de milioane de euro
Dragoș și Adrian Pavăl, antreprenorii băcăuani și proprietarii Dedeman, au achiziționat de la asociații Forte Partners clădirea a treia a complexului de birouri The Bridge din Capitală, proces care definitivează tranzacția de circa 200 milioane de euro, începută în 2018 și a cărei valoare nu a fost egalată până acum.
Frații Dedeman, achiziție de proporții
Potrivit termene.ro, tranzacția a fost definitivată prin cedarea tuturor părților sociale deținute de frații Jabra și familia Mărgesci în firma The Bridge 3 Office Building, prin care Forte Partners a dezvoltat ultima etapă din complexul de birouri. Construcția imobilului în suprafață de 21.171 de metri pătrați a fost de curând încheiată. Această tranzacție a presupus și rambursarea și închiderea creditelor de dezvoltare obținute anul trecut de Forte Partners de la Raiffeisen Bank, din care au mai rămas de plătit aproximativ 30 milioane de euro. Administrarea firmei a fost preluată de Andreea Drugă, head of asset management în cadrul Dedeman Imobiliare.
Primele două imobile din complexul The Bridge au fost achiziționate de Dedeman cu circa 150 milioane de euro, iar ultima clădire cu 53 de milioane de euro, conform informațiilor Profit.ro. De altfel, contractul dintre Dedeman și Forte Partners a rămas cel mai mare semnat până acum pe piața imobiliară. Dedeman a mai ținut cap de afiș anul trecut, când a fost implicat în cea mai mare tranzacție imobiliară a anului, datorită achiziționării complexului de birouri The Office din Cluj-Napoca de la NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor pentru suma de 129 milioane de euro.
Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj
Menționăm că Dedeman este cel mai mare retailer local de bricolaj, dar și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români. În 2019 a atins cifra de afaceri de 8,2 miliarde lei și un profit net de 1,2 miliarde de lei, cu peste 11.000 de angajați. Anul trecut, frații Pavăl au intrat pe sectorul logistic al pieței imobiliare printr-o asociere cu antreprenorul Ionuț Dumitrescu, care dezvoltă un parc logistic în Chitila. Frații Pavăl au mai semnat recent și un nou angajament cu Dumitrescu, pentru construcția unor depozite în Bacău. Au mai cumpărat și un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos, Ilfov, de la compania spaniolă Martinsa Fadesa aflată în faliment, la prețul de cca. 12 milioane de euro, fiind și una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor, tranzacționată în ultimii ani în România. Potrivit surselor Profit.ro, terenul ar putea fi utilizat tot pentru dezvoltări de depozite.
De asemenea, proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei și amplasat în nordul orașului Bacău. pe malul râului Bistrița. Frații Pavăl au reușit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, diversificându-și acum investițiile în sectorul imobiliar, construcții și în industrie.
Despre Forte Partners
Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra au adunat, sub cupola Forte Parnters, un portofoliu de proprietăți printre cares e regăsesc clădiri de birouri și o serie de spații comerciale în Centrul Capitalei, la care se adaugă și terenuri. Libanezul Johny Jabra rămâne principalul asociat al Forte Partners. Acesta, alături de fratele său, Jihad Jabra, și-a început afacerile în România cu cafea Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building din zona Dimitrie Pompeiu. Ei mai dețin și o serie de birouri de dimensiuni mici și medii.