Care e povestea din spatele pozei cu fetița care plânge: a fost votată fotografia anului

Care e povestea din spatele pozei cu fetița care plânge: a fost votată fotografia anului

O imagine cu o fetiță care plânge a fost votată fotografia anului. În imagine se vede copilul care plânge, în timp ce mama sa e percheziționată de un polițist.

Fotografia a fost realizată în iunie 2018 de John Moore, fotograf al agenţiei Getty. În poză să poate observa o femeie, Sandra Sanchez, şi fiica ei Yanela.

Cele două sunt reținute de poliţişti după ce au traversat ilegal frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, potrivit News.ro.

„O altfel de violenţă, una psihologică”

Fotograful susține că se afla la graniță pentru a-i urmări pe polițiștii de frontieră în acțiune. La un moment dat, a observat că mama fetiței este percheziționată de agenți, iar fetița a început să plângă.

Autoritățile au precizat ulterior că Yanela şi mama sa nu figurează printre miile de migranţi care au fost separaţi la sosirea în Statele Unite.

„Puteam vedea frica pe feţele lor, în ochii lor. Am pus un genunchi în pământ şi aveam foarte puţin timp la dispoziţie înainte ca acest moment să ia sfârşit. Voiam să spun o altă poveste. A fost pentru mine posibilitatea de a arăta o imagine a umanităţii care, de cele mai multe ori, nu apare decât în statistici”.
Fotograful John Moore               

„Cred că un subiect ca acesta, problema migraţiei, are un ecou dincolo de graniţele SUA, în lumea întreagã”, a mai spus fotograful la ceremonia ”World Press Photo Story of the Year Award”.

Juriul a mai premiat și imaginile realizate în octombrie 2018 de fotograful Pieter Ten Hoope, care spun povestea a numeroase familii care au părăsit Honduras într-o remorcă pentru a ajunge în Statele Unite.

Fotografiile reprezintă „sunt mărturia unui sentiment ridicat al demnităţii”, după cum a declarat unul dintre membrii juriului care a acordat premiile.

Anul acesta, câștigătorii au fost aleși dintre 78.800 de imagini trimise de peste 4.730 de fotografi de pe tot globul, potrivit organizatorilor ‘World Press Photo Story of the Year Award”.