Fotbalul nu înseamnă doar afaceri și cupe. Poate fi folosit și ca armă politică, iar în 2005, un fotbalist celebru a reușit să pună capăt unui război civil în țara sa natală care dura de ani de zile, doar pentru că s-a adresat națiunii, în genunchi, cu o promisiune greu de ignorat.
Cine spune că fotbalul a devenit doar un prilej de dispută și bătaie între galeriile diferitelor echipe? În istoria recentă a fotbalului, e existat un moment unic despre care s-a vorbit destul de puțin în România sau a fost uitat.
În 2005, cu un an înainte de desfășurarea Campionatului Mondial de Fotbal din Germania, Coasta de Fildeș se afla în plin război civil care a cauzat moartea a 4.000 de civili și a forțat un milion de persoane să emigreze. A fost unul dintre cele mai sumbre momente din istoria acestui stat african și, probabil că ar mai fi durat dacă fotbalistul Didier Drogba nu ar fi îndrăznit să se adreseze națiunii înainte de meciul de calificare la mondiale.
În 2006, la Cupa Mondială din Germania, Coasta de Fildeș a făcut istorie prin determinarea de a intra în marea competiție pentru a pune capăt unu conflict sângeros care măcina națiunea vorbitoare de limbă franceză. Coasta de Fildeș a participat pentru prima dată la Campionatul Mondial de Fotbal, iar meritul s-a datorat echipei național care a luptat cu maximă motivație și s-a calificat cu o victorie de 3-1, împotriva Sudanului.
Dar, după meciul istoric, la vestiare, căpitanul echipei naționale, Cyril Domoraud, i-a înmânat un microfon lui Drogba, vedeta echipei Coastei de Fildeș, pentru a spune câteva cuvinte națiunii dezbinate.
“Bărbați și femei din Coasta de Fildeș. Din nord, sud, centru și vest, toți ivorienii au dovedit că pot să coexiste și să se unească pentru un scop comun: să ne calificăm la Cupa Mondială. V-am promis că celebrarea momentului îi va uni pe oameni. Azi, noi vă implorăm, vă rugăm în genunchi: iertați, iertați, iertați. O țară africană cu atâtea bogății n-ar trebui să fie într-un război ca ăsta. Vă rugăm, aruncați armele, organizați alegeri și totul va fi mai bine”, le-a spus Drogba ivorienilor, care, într-adevăr a îngenunchat în fața camerei de filmat, alături de coechipierii săi, în timp ce se țineam de umeri cu toții, uniți.
Războiul civil din Coasta de Fildeș a izbucnit în 2002, din cauza unor neînțelegeri privind identitatea națională. A fost redeschisă o veche problemă generată de colonialismul francez care a durat secole în această țară. Ca în orice stat care și-a câștigat independența față de un imperiu colonial, problemele au continuat să persiste, iar ura rasială și etnică a luat amploare.
Se ajunsese până-ntr-acolo încât ivorienilor li se retrăgea cetățenia dacă nu dovedeau cu acte că ambii părinți erau născuți în Coasta de Fildeș. Războiul a durat trei ani, până în octombrie 2005, când Drogba s-a adresat națiunii de pe Stadionul Al-Merrikh.
Discursul lui Drogba a avut un puternic efect naționalist, iar la începutul lui 2007, cele două tabere beligerante au ajuns la un numitor comun, iar președintele de la acea vreme a declarat încetarea războiului.