Anul 2024 va fi un an cu totul special pentru istoria acestei țări. Va fi pentru prima dată când vom avea doi președinți pentru cel puțin trei luni, dar și un număr sporit de primari și consilii locale. Asta datorită efectelor comasărilor sau devansării alegerilor, o idee cu care pare că ne-am împăcat deja. Cu toate acestea efectele reale ale acestor decizii sunt departe de a fi în totalitate intuite. Cu atât mai mult de rezolvat, în conformitate cu legea. Astfel că, într-un interviu exclusiv pentru Playtech Știri, fostul președinte CCR Augustin Zegrean vorbește despre data alegerilor prezidențiale.
Fostul președinte CCR Augustin Zegrean, 70 de ani, între 2010 și 2016, crede, mai în glumă, mai în serios, că România va avea pentru ultimele trei luni ale anului cel puțin „un președinte și jumătate”.
„La ce văd că se întâmplă în țara asta, aș spune că România va avea din această toamnă nu doi președinți, ci unul și jumătate.
Sigur, va fi președintele în funcție, dar va exista și președintele ales.
Numai că legea fundamentală nu a luat în calcul o asemenea situație”, a declarat Augustin Zegrean pentru playtech.ro.
Ca un fin cunoscător al dreptului constituțional, Augustin Zegrean știe ce va face viitorul președinte ales al României până la depunerea jurământului oficial, deși actualul președinte Klaus Iohannis nu va pleca mai devreme de la Cotroceni.
Așa cum, nu cu mult timp în urmă desființa și proiecttul actualei coaliții cu privire la rotația premierilor, la fel de sincer și direct, ostul președinte CCR Augustin Zegrean vorbește și despre program special pentru viitorul președinte al țării
„Cel mai probabil, președintele ales va alerga trei luni în jurul parcul Palatului Cotroceni, pentru a-și face încălzirea până la 21 decembrie, atunci când se va încheia mandatul lui Klaus Iohannis.
Sau va citi, va oferi interviuri sau alte lucruri de mare anvergură intelectuală”, a precizat același Augustin Zegrean.
El a desființat argumentele oferite de alți colegi care au încercat să ofere explicații ale deciziei organizării în avans a alegerilor prezidențiale.
„Cei care au încercat să mă convingă că modelul propus la noi acum e unul preluat de la americani sunt niște vizionari, ca să nu-i numesc altfel.
Ăia au aceeași Constituție de 300 de ani, ceea ce la noi nu e cazul nostru. Plus că președintele ales ar trebui să beneficieze de niște drepturi ale celui care ocupă postul suprem în stat. Va avea drept la protecție SPP, înainte de depunerea jurământului?
O dilemă, fiindcă din câte mă pricep, nu există prevedere legală decât pentru candidati”, a subliniat tot Augustin Zegrean.
Pe de altă parte, o primă controversă va apărea între 10 iunie și 24 septembrie cu noii primarii.
„Ce va face primarul ales, că acesta nu va putea fi validat până pe 24 septembrie. Cel vechi se va gândi cum să dea ultima lovitura, iar viitorul la data la care va fi confirmat de către judecătorit.
Fiindcă alegerile au loc pe 9 iunie, dar validările vor veni după 24 septembrie, data la care se încheie mandatale celor aflați deja în post. Și cine știe cât va dura perioada validărilor. La consiile locale va fi o altă problemă. Unii consilieri vor fi realeși, dar alții nu. Va mai avea majoritate consiliul pentru a duce mai departe proiectele? Cine a gândit legea asta si-a asumat multe necunoscute.
Va fi o perioadă aparte în istoria noastră, dar sunt gata să fac pariu că nu vom mai repeta vreodată povestea asta!”, a mai spus fostul președinte CCR Augustin Zegrean.