Fostul cartier din București care va reapărea cu ajutorul AI. Ceaușescu l-a demolat
La începutul anilor 80, după ce tovarășul se întorcea dintr-o vizită din Coreea comunistă, avea să decidă demolarea unei părți întregi a Capitalei, o adevărată pagină de istorie, doar pentru a-și arăta cultul personalității și al grandomaniei. Un cartier întreg era demolat pentru a face loc Casei Poporului. Dar astăzi, conform unui proiect, fostul cartier din București va reapărea cu ajutorul AI, și a tehnologiilor de realitatea virtuală. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Cartierul Uranus, case transformate în moloz, vieți întregi dispărute
Pe locul unde astăzi tronează a doua cea mai mare clădire din lume, după cea a Pentagonului, Casa Poporului, au trăit familii, se jucau copii, mergeau la muncă bărbații și femeile, se auzeau clopotele bisericilor, sirenele salvărilor care intrau la Spitalul Constantin Brâncoveanu, sau repetițiile artiștilor din vechea clădire a Operetei din București.
Pe străzile pietruite și în pantă de aici regăseai zumzăitul gâzelor, cântecul păsărilor, lătratul câinilor sau râsetele copiilor. Cartierul Uranus, cartierul din Bucureşti considerat un orășel fermecător, era o lume aparte, un adevărat univers independent de tot ceea ce era Bucureștiul în rest.
Pentru cei care nici măcar nu au auzit de el, vechiul cartier Uranus era un cartier cu dealuri, străduțe pavate cu piatră cubică, cu case românești vechi și pitorești, cu farmec boem, multe dintre ele scoase la lumină de arhitecți din perioadad e glorie a „Micului Paris”.
După revenirea în țară a lui Nicolae Ceaușescu, din vizitele sale din Asia comunistă, unde avea să dea de gustul cultului personalității, având tendințe megalomane, ia decizia de a demola aproape toată zona, până aproape de intersecția cu Piața Muncii, inclusiv cartierul Uranus, care se întindea în zona în zona Parcul Izvor, Casa Poporului, Casa Academiei. Astfel că Uranus va deveni cartierul șters de pe harta Bucureștiului de către Nicolae Ceaușescu.
Un cartier cu un univers aparte, mândria meșteșugarilor
Oamenii care locuiau în aceste case formau clasa de mijloc a societății. Erau comercianți, meșteșugari și proprietari de mici afaceri. Vechii locuitori au încă amintiri vii despre traseele anumitor străzi, imaginea și culoarea anumitor case sau clădiri, tramvaiele care abia urcau dealul Uranus.
La final de săptămână, după o zi de muncă grea, bărbații, alături de fii lor, și chiar alături de soții, mergeau la meciurile de pe stadionul A.N.E.F. Cartierul Uranus, mai ales pentru nostalgici, era un cartier cu un univers aparte, mândria meșteșugarilor, cu mii de oameni care umpleau străzile.
Pentru cei care vor să-și amintească de acest spațiu aparte al Bucureștiului, o mai pot face, având în vedere că mai există imagini păstrate în filmul „Angela merge mai departe” , o producție românească din 1980. Ca un fapt aparte, filmul avea să fie filmat în cartierul Uranus, cu puțin timp înainte ca acesta să fie demolat.
Fostul cartier din București va reapărea cu ajutorul AI
Conform celor de la Profit.ro, a fost depus un caiet de sarcini pentru un proiect în valoare totală de 504.201,68 lei, fără TVA, și cu o durată de 7 luni, pentru a readuce la viață fostul cartier din București, dar nu fizic, ci în mod virtual, cu ajutorul „realității virtuale și realității augmentate în cadrul obiectivelor turistice și culturale”, conform celor regăsite în acest caiet de sarcini.
Concret, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, care au la bază realitate virtuală și alta de realitate augmentată (AR), Cartierul Uranus, fostul cartier din București va reapărea cu ajutorul AI, ceea ce ar fi un moment important, mai ales pentru mai tinerii locuitori ai Bucureștiului, precum și pentru viitorii turiști care vor trece pragul Casei Poporului.
„Este prevăzută dezvoltarea unei soluții complete, acoperind necesarul de hardware, software, amenajare, training, și alte dependențe.
Proiectul are scop principal dezvoltarea unui mediu imersiv propice pentru redarea contextului istoric și cultural Uranus într-o formă cât mai completă. Cele două aplicații – una de realitate virtuală și alta de realitate augmentată (AR) – vor funcționa în incinta Senatului României din cadrul Palatului Parlamentului și a grădinii Senatului României. Aplicația AR va utiliza telefoanele mobile ale vizitatorilor pentru redarea unui fragment din fostul cartier Uranus pe suprafața actualei grădini a Senatului, iar aplicația VR va fi utilizată prin intermediul dispozitivelor VR din spațiul amenajat cu acest scop.
Localizarea precisă a zonei VR va fi determinată ulterior, pe parcursul dezvoltării”, scrie în caietul de sarcini al licitației, conform sursei citate.
Rămâne să vedem cine va câștiga licitația acestui proiect, și în cât timp va fi implementat, urmând ca mai apoi, bucureștenii și potențialii viitori turiști să se poată plimba, măcar virtual, pe străzile unuia din cele mai emblematice cartiere bucureștene din anii de tristă amintire, cartierul Uranus.