Puțini români își mai aduc aminte, când admiră Casa Poporului din București, că în locul său era pe vremuri un cartier șters de pe hartă. S-a întâmplat la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Cum arăta, în urmă cu patru decenii, zona în cauză, pe timp de iarnă. Foto
Palatul Parlamentului din București este una dintre atracțiile cheie pentru turiști, mai ales pentru străini. Clădirea a intrat în Cartea Recordurilor la mai multe categorii, fiind:
Află detalii: Orașul din România unde se află cea mai grea clădire din lume. Toată lumea știe de ea
Mulți sunt entuziasmați când vizitează Palatul Parlamentului. Puțini își mai aduc aminte că în locul său, înainte de anii 1980, se afla un cartier – Uranus. După ce Nicolae Ceaușescu a ordonat construirea Casei Poporului, acesta a fost șters de pe harta Capitalei.
Nicolae Ceaușescu și-a dorit să construiască Palatul Parlamentului în anii 1980, însă nu a apucat să-l vadă. Doar simplul fapt că a prins începutul lucrărilor a schimbat pentru totdeauna harta Bucureștiului. Liderul comunist a cerut demolarea întregului cartier Uranus pentru a face loc pentru proiectul său.
În cartierul Uranus locuiau români din clasa de mijloc a societății. Nicolae Ceaușescu a avut în plan demolarea lui, astfel încât 50 de mii de persoanele din zonă au fost mutate la bloc. Au fost demolate 22 de biserici, Spitalul Brâncovenesc, instituții de stat, clădiri cu valoare istorică și 10.000 de locuințe.
Foarte puțini români își mai aduc aminte cum arăta cartierul Uranus în urmă cu patru decenii. Aici, străzile erau mici și pline de zăpadă iarna. În cea mai mare parte, erau construite în pantă și pavate cu piatră cubică, după cum se poate observa și în imaginile încărcate în galeria foto.
Potrivit istoricilor, în cartierul Uranus erau multe locuințe boierești, toate fiind însă demolate. Alba-Postăvari, Spirea Veche şi Izvorul Tămăduirii, trei biserici reprezentative pentru această zonă, au fost demolate. Alte două instituții religioase au fost relocate.