Formula pe care trebuie să o rețină orice român în caz de radiații. Sfatul de aur oferit de medicul Tudor Ciuhodaru
Ministrul Sănătății a afirmat recent că intenționează să distribuie pastile de iodură de potasiu populației pentru ca oricine să le aibă la îndemână. Oficialul a subliniat că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie. Mulți români au rămas cu câteva semne de întrebare cu privire la acest gen de comprimate pe care acum le pot lua gratuit de la unele farmacii din țară cu ajutorul unei rețete de la medicul de familie. Care este formula pe care trebuie să o rețină toată lumea în caz de radiații? Iată câteva sfaturi utile oferite de specialiști!
Sfaturi utile pentru români: ce formulă trebuie să cunoști în caz de radiații
Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pastilele de iodură de potasiu și despre metoda pe care trebuie să o ții minte în cazul unui accident nuclear. Ministrul Sănătății a afirmat că intenționează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu pentru ca toată lumea să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie. Oficialul a menționat că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie.
,,Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani”, a mai spus acesta.
,,Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv…”
Specialistul vine acum cu alte detalii pentru populație. Mai exact, medicul a explicat că pastilele cu iodură de potasiu nu sunt atât de eficiente în cazul unui atac nuclear pentru că acestea nu protejează față de alte substanțe radioactive. Ele pot fi un gest de precauție, dar ,,nu sunt eficiente decât când vorbim despre iodul radioactiv.”
,,Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv, se administrează iod pentru că tiroida este cea mai sensibilă într-o astfel de situație, iar iodul stabil previne absorbția iodului la nivel tiroidian, fie că vorbim despre cel inhalat sau ingerat, deci contaminări radioactive. Mărește eliminarea și astfel scade riscul de cancer tiroidian.
Nu este nici măcar indicat pentru toate grupele de vârstă. În general, vorbim despre cei sub 40 de ani, de copii, de femei care alăptează. Ideal este ca în astfel de situații să fie administrat cât mai repede, maxim în primele 6 ore de la emisia radioactivă”, a mai explicat specialistul despre utilizarea comprimatelor cu iod.
,,Dacă vorbim despre radiații, țineți minte o formulă de evitare de expunere la radiații: S.R.I. – o să țină minte toată lumea – adică să intrați în casă, să rămâneți în casă și să vă informați