Salariile din Educație au fost dintotdeauna mici, în raport cu cele câștigate în alte meserii a căror responsabilitate și misiune poate fi mai mică. Acesta este unul dintre motivele pentru care în această perioadă, profesorii au intrat în grevă, iar cursurile au fost amânate.
Importanța profesorilor în România a fost întodeauna subestimată din punct de vedere salarial. Deși misiunea acestora de a le deschide primele orizonturi culturale elevilor este una extrem de nobilă și esențială în viața fiecăruia, remunerația pentru munca lor lasă de cele mai multe ori de dorit.
Când vine vorba de salariile profesorilor debutanți, acestea sunt de-a dreptul rușinoase, astfel că. Un șofer la stat, îngrijitor sau vânzător la mall are șanse mari să câștige mai bine. Realitatea acestor persoane aflate la început de drum este una tristă și descuranjantă, acetsa fiind unul dintre motivele principale pentru care liderii celor trei mari sindicate din învățământ au anunțat că angajații din Educație vor intra în grevă generală.
Prin această grevă, profesorii vor să obțină beneficii mai mari în contractual de muncă și salarii mai mari. Pentru ca lucrurile să nu degenereze foarte mult, în aceste zile de grevă, părinții au putut să-și ducă copiii la școală, astfel încât, profesorii s-au aflat și ei în sălile de curs, însă nu au fost obligați să țină orele de curs.
În cursul zilei de miercuri, federațiile sindicale din Educație au purtat negocieri cu premierul Nicolae Ciucă, însă acestea au eșuat lamentabil,.
În concluzie, sindicaliștii au anunțat că mesajul lor este foarte clar, astfel că, începând de luni, 22 mai, de la ora 08.00, cadrele didactice vor intra în grevă generală, ceea ce poate însemna că profesorii nu usnt obligați să-i păzească pe elevi. Din acest motiv, părinții nu știu cum să gestioneze situația, astfel încât cei mici să nu rămână nesupravegheați.
Profesorii și sindacaliștii au anunțat că, dacă în urma grevei, autoritățile nu iau măsuri pentru a crește salariile, această situație se va prelungi cât este nevoie, iar materia pierdută se va recupera până la vacanța de vară.
Un profesor debutant ajunge să câștige în mână 2700 de lei, cu tot cu sporul neuropsihic și indemnizația de hrană lunară, un salariu pe care un angajat fără studii superioare îl câștigă cu mai multă ușurință, uneori chiar depășind această sumă.
Din păcate, după aproape o viață muncită, la care se adaugă și gradațiile de merit, un dascăl ajunge să câștige suma de 4.000 de lei. Un aspect și mai trist este acela că, din cadrul Ministerului Educației, profesorul este angajatul care primește salariile și sporurile cele mai mici, astfel că, secretarul general primeşte 2.000 de lei numai sporul de condițîi vătămătoare, încasând lunar suma de 10.000 de lei.
Când vorbim de şoferul instituţiei, pornim de la un salariu de 3.217 lei pe lună, deci mai mult decât un cadru didactic, în timp ce îngrijitorul câștigă 2.455 lei, potrivit observatornews.ro.