”Nu putem garanta că nu vom mai avea astfel de accidente”: concluzia tristă a lui Cîțu după Matei Balș

”Nu putem garanta că nu vom mai avea astfel de accidente”: concluzia tristă a lui Cîțu după Matei Balș

Ieri a fost încă o zi tristă în istoria spitalelor românești, cu trei oameni care și-au pierdut viața la Spitalul Victor Babeș, dintr-o problemă tehnică, după ce au rămas fără oxigen.

Era să se încheie ziua fără o declarație oficială pe marginea subiectului. Partea bună este că premierul țării a ieșit ”pe post” și a încercat să ofere un pic de transparență pe marginea subiectului. Partea proastă este că a menționat expre că ”Nu putem garanta acum că nu vom astfel de accidente.”

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni seară, după ce trei pacienţi internaţi în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeş au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen, că i-a cerut ministrului de Interne o anchetă rapidă şi transparentă şi că toţi vinovaţii trebuie să răspundă. După declaraţia de presă a acestuia, Raed Arafat a dat explicaţii în legătură cu tragedia, susținând că instalația TIR-ului este făcută de o firmă autorizată, că nu e nimic improvizat, iar unitatea a funcționat fără probleme în Argeș.

Florin Cîțu și-a aruncat colegii de cabinet ”sub tren” când a spus că nu este normal ca reprezentanții statului să fugă de comunicare. Pe de altă parte, nu a cerut demisia ministrului Sănătății și nici nu a anunțat vreo sancțiune pentru cineva.

În schimb, oficialul a revenit asupra faptului că ”Presiunea pe spitale este foarte mare, trebuie cu toții să ajutăm, de aceea am spus că vaccinarea e singura soluție”. În același timp, a atras atenția asupra faptului că ”A început și o anchetă, am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut ca ancheta să fie cât mai rapidă, pentru ca toți vinovații să răspundă”. Având în vedere antecedentele cu pagube umane din ultimii ani, în spitalele din România, care nu s-au reflectat în nicio consecință reală pentru autorități, este improbabil ca acum să fie altfel.