Florin Cîțu, lovitură dură pentru Orban. Ce a dezvăluit despre el, în prima ședință de guvern

Florin Cîțu, lovitură dură pentru Orban. Ce a dezvăluit despre el, în prima ședință de guvern
Florin Cîțu, lovitură sub centură lui Ludovic Orban

Noul Guvern de coaliție, PNL, USR-PLUS și UDMR a fost învestit ieri, în Parlament. Noul Prim-Ministru, Florin Cîțu și-a chemat aseară, la Palatul Victoria, subalternii pentru o primă ședință de lucru. Numai că, nici bine nu s-a instalat în fotoliul de premier, că a și dat prima lovitură fostului său șef. Conform relatărilor, fostul premier Ludovic Orban ar fi mințit în ceea ce privesc un număr de decizii importante pentru mediul HoReCa, și nu numai.

Florin Cîțu, lovitură sub centură lui Ludovic Orban

În prima ședință de lucru a noului Guvern, condus de Florin Cîțu, au ieșit la iveală anumite nereguli. Lipsa de interes și achitarea de promisiunea făcută celor din industria HoReCa este una dintre ele. Pe lângă asta noul premier Florin Cîțu a mai spus că nu au fost prelungite și alte acte normative, ce trebuiau să intre în vigoare încă de la finele lunii august.

Conform declarațiilor reprezentanților din HoReCa, Guvernul Orban trebuia să legifereze acordarea unor ajutoare nerambursabile de la Guvern pentru industria HoReCa. Cuantumul acestor subvenții era prevăzut la 20% din valoarea pierderilor din cifrele de faceri pe anul 2020. Conform celor declarate de Florin Cîțu, fostul Guvern nu a semnat această Ordonanță de Urgență.

A doua neregulă constatată de premierul Florin Cîțu a fost faptul că Ludovic Orban nu a prelungit perioada de șomaj tehnic acordată celor afectați de pandemie, și care și-au pierdut locurile de muncă în perioada aceasta de criză.

Prelungirea, conform actului normativ nesemnat, era până la data de până la 31 iunie 2021. Același Guvern Orban nu a semnat nici Ordonanța care prevedea anumite aspecte legale privind programul de muncă flexibilă, denumit generic ”Kurzarbeit”. Premierul Florin Cîțu a anunțat aseară că aceste scheme de ajutor vor fi adoptate după Crăciun. Asta înseamna undeva pe 28 sau 29 decembrie.

Va ajuta noul premier industria HoReCa din România

Ordonanța de Urgență care trebuia semnată de fosta guvernare Orban era menită să țină pe linia de plutire tot ce înseamnă HoReCa în România. Numai că acele ajutoare promise nu au mai ajuns la operatorii din acest segment al economiei Românești. Într-un interviu acordat celor de la Profit.ro, Marian Alecu, acționar în lanțul City Grill, declara:

„Am crezut că vom primi acele granturi anul acesta. Pentru că le anunțaseră inițial pentru decembrie și voiam să le folosim pentru capital de lucru, să plătim furnizori, chirii…

Acum au anunțat că acei bani vor fi plătiți până în martie sau chiar mai târziu”, spune Alecu, într-o discuție cu Profit.ro.

Industria HoReCa din România, ca de altfel și în alte state, a fost una din cele mai afectate ramuri economice, datorită pandemiei și crizei economice ce a urmat după. Rămâne de văzut în ce măsură aceste noi granturi de la Guvern vor putea ajuta la redresarea industriei HoReCa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI