Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, îl contrazice pe premierul Ludovic Orban, declarând, luni seară, că nu s-a luat în calcul trimiterea în șomaj tehnic a bugetarilor.
Intenția Guvernului de a introduce șomajul tehnic pentru angajații la stat, cu unele excepții, nu reprezintă o economie pentru bugetul supus unor mari presiuni, dar poate fi oglinda administrației țării. O eventuală reducere a aparatului bugetar, în acest context, șomajul tehnic prin rotație pentru bugetari, cel puțin așa cum a expus premierul Orban situația, nu poate avea ca scop principal o economie la bugetul de stat.
„Pentru buget nu înseamnă vreun câștig semnificativ, adică nu de acolo se întâmplă lucrurile, oricum deficitul o să fie de cel puțin 6-7%, în varianta optimistă. Nu este ca și cum ai lua această măsură și ai echilibra bugetul”, explică analistul economic, deputat USR, Claudiu Năsui, pentru Europa Liberă.
Pe de altă parte, potrivit declarațiilor făcute de Dragoș Pîslaru, europarlamentar și fost ministru al Muncii în Guvernarea Cioloș, măsura a fost anunțată ca urmare a unei presiuni publice venite dinspre sectorul privat.
Însă, pe de o altă parte, ministrul Finanțelor Flori Cîțu susține că nici măcar nu s-a luat în calcul trimiterea în șomaj tehnic a bugetarilor, iar dacă s-ar discuța așa ceva în Minister Finanțelor, nu ar susține.
„Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Vă spun: astăzi este nevoie de fiecare om din administraţia publică. (…) Eu vă spun, în ceea ce mă priveşte, nu am discutat despre aşa ceva, nu există un astfel de proiect. Eu ştiu discuţiile din spaţiul public, am susţinut mereu o reformă a aparatului administrativ, sunt cel care a spus că e nevoie de o reformă, dar spuneam acest lucru într-un moment în care România nu era în lupta cu coronavirus.
În continuare facem această reformă prin informatizare, digitalizarea ANAF a mers mult mai rapid, dar cred că astăzi e dificil să vorbim despre astfel de lucruri pentru că sunt greu de interpretat şi, în acelaşi timp, cred că e greu să aplici această măsură unitar şi atunci, dacă vrei să faci o reformă a aparatului administrativ, trebuie să o faci atunci când nu ai lupta cu criza în domeniul sănătăţii”, a spus ministrul Cîțu, luni seară, la Digi24.